Vynikajúce pyré z tekvice a petržlenu s pikantnou šošovicou
Pikantná šošovica s pečeným petržlenom a tekvicovým pyré absolútne očarí vaše chuťové poháriky. Kombinácia výrazných chutí pečenej zeleniny spolu s pikantným tónom šošovice je geniálna najmä v chladné dni, ktorá zahreje organizmus aj srdce. Toto chutné a výživné jedlo je plné vlákniny, bielkovín a vitamínov, ktoré pozitívne prospejú vášmu telu. Ak hľadáte výnimočný recept na obed, ktorý ocenia aj vegáni, pyré z tekvice a petržlenu s pikantnou šošovicou musíte vyskúšať.
Sladký tón tekvice sa pečením ešte viac zvýrazní a pečený petržlen dodá jedlu fantastickú arómu a chuť. Tým, že petržlen, cibuľu aj cesnak pečieme v šupke, zachováme ich chute a šťavnatosť. Už pri čistení sa budete tešiť na výsledok. Spolu s kari, kurkumou, koriandrom, kmínom, zázvorom a kokosovým mliekom vznikne hladké a lahodné pyré plné chutí. Kokosové mlieko odporúčam použiť z plechovky, ak použijete to z kartóna, pyré nebude dostatočne krémové.
Sladkosť tekvicového pyré sa dokonale spája s horúcou pikantnou šošovicou. Ak ste fanúšikom indických jedál a korenia, táto šošovica vám rozhodne učaruje. Vďaka šošovici je jedlo bohaté na široké spektrum mikronutrientov aj vlákniny. Taktiež je dobrým rastlinným zdrojom bielkovín. Jedlo máte hotové za hodinku a je skutočne jednoduché na prípravu.
Tento recept je ďalším šikovným a chutným spôsobom, ako zakomponovať viac strukovín do svojho jedálnička. Určite tento fit recept so šošovicou vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutilo.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1 tekvica
- 2 petržleny
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 PL čerstvého mletého zázvoru
- 1/2 ČL mletej rasce
- 1 ČL kari korenia (odporúčam toto)
- 1/2 ČL kurkumy (odporúčam túto)
- 1/2 ČL mletého koriandra
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého pepru
- 125 ml plnotučného kokosového mlieka (odporúčam toto)
- Na šošovicu:
- 250 g suchej hnedej šošovice (odporúčam túto)
- 2 hrnčeky (500 ml) vody
- 1/2 hrnčeka nakrájaných paradajok v konzerve so šťavou
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 sušené nakrájané chilli
- 1/2 ČL mletej rasce
- 1/2 ČL garam masala (odporúčam toto)
- 3/4 ČL kajenskej papriky
- 3/4 ČL červenej papriky
- soľ a čierne mleté korenie (podľa chuti)
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Šošovicu necháme odmočiť vo vode.
- Tekvicu nakrájame na plátky a vyberieme z nej jadierka. Poukladáme ju na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme troškou olivového oleja. Pečieme 25-30 minút.
- Medzitým poriadne umyjeme petržlen, cibuľu a cesnak aj so šupkou - nečistíme ich. Pridáme ich na pekáč k tekvici a pečieme ďalších 20 minút.
- Po vychladnutí vydlabeme tekvicu a odstránime šupku z cibule, cesnaku aj petržlenu.
- Zeleninu vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme dohladka.
- V hrnci si na rozohriatom oleji opražíme zázvor, rascu, kari korenie, kurkumu a koriander približne minútu.
- Pridáme rozmixovanú zeleninu a zalejeme kokosovým mliekom. Dusíme spolu 5 minút.
- Dochutíme soľou a peprom podľa chuti.
- Šošovicu scedíme a premiestnime do hrnca. Podlejeme vodou a varíme asi 20 minút.
- Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej a osmažíme cesnak. Po minúte pridáme chilli, rascu, garam masala, kajenskú papriku, mletú papriku a chvíľku opražíme.
- Pridáme nakrájané paradajky z konzervy a šošovicu. Na miernom ohni dusíme 20 minút.
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Šošovicu podávame spolu s tekvicovým pyré a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 430 KCal | |
Sacharidy | 35 g | |
Vláknina | 20 g | |
Bielkoviny | 23 g | |
Tuky | 12 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeBez laktózyBez vajecTekvicaObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereFitness recepty s tekvicouZdravé vegánske recepty s tekvicouFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovínZdravé veganske zeleninové receptyJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.