Thajská pražená ryža, bez ryže? Aj to je možné! Pripravte si toto chutné jedlo v diétnejšej a ešte zdravšej verzii, a to s karfiolom. Fit thajská pražená „ryža“ chutí ozaj vynikajúco a poďakuje vám aj vaša štíhla figúra :)
Z Ázie sa k nám dostáva množstvo receptov na chutné jedlá, a pražená ryža určite patrí medzi najznámejšie z nich. Tento recept je však oproti klasike omnoho diétnejší, má nižší obsah sacharidov a na druhej strane viac vlákniny a bielkovín. Jedna porcia má dokonca len okolo 320 Kcal. Niekedy sa jednoducho oplatí zaexperimentovať a výsledok milo prekvapí. V tomto prípade nielen po nutričnej, ale aj chuťovej stránke. Karfiolu sa teda rozhodne nemusíte báť, vďaka aromatickej zálievke jeho chuť ani nepostrehnete.
Je niekoľko spôsobov, ako si môžete karfiolovú ryžu pripraviť, moje 3 najobľúbenejšie postupy sú spísané tu: Karfiolová ryža - diétna príloha .
Toto rýchle a jednoduché jedlo budete mať na stole do 15 minút. Najradšej ho servírujem ako ľahkú večeru, a to najmä v lete. Tento recept s karfiolom si však môžete doplniť napríklad aj o ugrilované kuracie prsia či rybu, vďaka čomu v ňom ešte viac navýšite podiel bielkovín.
Ak teda máte chuť na exotickejšie a ľahšie bezmäsité jedlo, odporúčam siahnuť po tomto fit recepte.
V miske si zmiešame sójovú omáčku, limetkovú šťavu, prelisované strúčiky cesnaku, arašidy, nasekanú jarnú cibuľku a nadrobno nasekaný koriander.
Karfiol umyjeme, očistíme a rozoberieme na ružičky. Kúsky karfiolu po častiach rozmixujeme v mixéri na jemnú „ryžu“. Prípadne ho nasekáme nožom.
Na panvici si rozohrejeme kokosový olej, na ktorom popražíme karfiolovú „ryžu“ po dobu 3 minút.
V strede panvice si urobíme medzeru, do ktorej vylejeme rozmiešané vajíčka, necháme ich na mieste zhruba 30 sekúnd a následne ich rozmiešame s karfiolom.
Keď sú vajíčka hotové, na panvicu vylejeme pripravenú omáčku a „ryžovú“ zmes popražíme ešte 3 minúty, dokým karfiól úplne nezmäkne.
Jedlo podávame teplé a pred servírovaním ho môžeme posypať nadrobenými orechami a poliať limetkovou šťavou.