Burrito, tradičné mexické jedlo ktoré sa stalo obľúbenou súčasťou jedálnička ľudí po celom svete, isto dobre poznáte. Skúšali ste ho už však aj v podobe burrito bowls? Burrito bowl je v podstate náplň z burrita, ktoré sa klasicky podáva v tortille, servírovaná v miske.
Ja vám v tomto recepte predstavím moju, doposiaľ najobľúbenejšiu kombináciu pre zdravé burrito bowl. Nájdete v nej hovädzie mäso uvarené spolu s fazuľou v paradajkovom pretlaku v spojení s ryžou, kukuricou, kyslou smotanou, syrom a avokádom. Áno, viem, že ak ste ešte takúto kombináciu predtým nevyskúšali, môže sa vám zdať divoká, no verte mi, oplatí sa ju vyskúšať. A určite nevynechajte žiadnu zo surovín, pretože spolu tvoria priam dokonalú súhru chutí.
Recept na tieto zdravé burrito bowls je veľmi jednoduchý a pomerne rýchly. Ak by ste si však chceli vychutnať burrito vo svojej pravej forme, pokojne si môžete touto zmesou surovín naplniť aj tortillu.
Verím, že si na tomto nutrične vyváženom a sýtom jedle pochutnáte. Je perfektné na obed alebo večeru a je ľahko prenosné, teda ideálne aj do krabičkových diét.
Ryžu okoreníme, osolíme a uvaríme v dvojnásobnom množstve vody do mäkka.
Vo veľkej hlbokej panvici alebo v hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
Pridáme mleté mäso, premiešame a mäso okoreníme a osolíme.
Mäso varíme za častého miešania približne 7 minút.
Následne do mäsa pridáme paradajkový pretlak, uvarenú fazuľu a podlejeme ho trochou vody tak, aby sa nepripaľovalo. Mäsovú zmes varíme 10 minút, v prípade potreby ju podlievame vodou.
Po dovarení pridáme k mäsu kukuricu.
Avokáda očistíme a v miske ich roztlačíme pomocou vidličky na pyré.
Nakoniec do väčších misiek alebo hlbokých tanierov vrstvíme mäsovú zmes s ryžou, avokádovým pyré, strúhaným syrom a kyslou smotanou. Môžeme pridať aj šalátové listy, paradajky alebo petržlenovú vňať.