
Vegánske cícerové mango kari
Vegánske cícerové mango kari je bezpochyby najlepší recept na exotické, sladkasté kari, aké som robila. Je úžasne krémové, sýte, plné chutí a vôní. Ak máte radi indické recepty, tento recept musíte vyskúšať. Je vhodný aj pre vegánov a rozhodne oživí jedálniček v nejednej domácnosti. Pripravte si toto bezmäsité, zdravé jedlo na obed alebo večeru a potešte sa fenomenálnou chuťou exotiky u vás doma.
Kari recepty sú v poslednej dobe veľmi obľúbené aj v našich končinách. Klasické recepty na Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku či Indická kari šošovica sa stali populárnymi chutnými receptami. Preto som experimentovala aj s inými surovinami, čím vzniklo výborné Indické mrkvové kari alebo Fit kari kuracie stehná s jablkom . Avšak až tento recept na cícerové mango kari skutočne omámil naše chuťové poháriky! Vďaka pridanému čerstvému mangu a postupnému praženiu aromatických korenín sa z tohto jedla stala absolútna chuťová bomba!
Základ receptu tvorí uvarený cícer, ktorý si v tomto recepte odporúčam pripraviť doma. Čerstvo uvarený cícer je o čosi chrumkavejší a plnší, než ten zo skla alebo plechovky - ak však chcete krémovejšiu konzistenciu celého jedla, pokojne siahnite aj po konzerve. Kokosové mlieko nezabudnite pred použitím dobre pretrepať, aby sa zmiešala tekutá časť s tuhou.
Toto vegánske kari s mangom je výborné s ryžou alebo naan plackami, no môžete si k nemu pripraviť aj bulgur, quinou, kuskus či pšeno. Podávať ho môžete posypané bylinkami alebo chilli vločkami. Nutričné hodnoty sú vypočítané iba na kari, bez príloh. Dobrú chuť :)
Ingrediencie
- 300 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 200 g dužiny manga, rozmixované na pyré
- 250 g uvareného cíceru (kúpite tu)
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL celej rasce
- 2 PL vody
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 bobkové listy
- ¼ ČL mletej škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- ½ ČL korenia garam masala (odporúčam toto)
- ½ ČL kajenského korenia
- ½ ČL trstinového cukru
- 1 ČL octu
- 3 klinčeky
- soľ (podľa chuti)
- Tipy na prílohy:
- ryža
- naan
- bulgur (odporúčam tento)
- quinoa (odporúčam túto)
- kuskus (odporúčam tento)
- pšeno
Postup
- Cibuľu nakrájame nadrobno a v miske ju zmiešame s mletým zázvorom, pretlačeným cesnakom a vodou.
- Na oleji opražíme rascu až kým nezmení farbu a neuvoľní vône. Pridáme klinčeky, bobkové listy a restujeme ešte asi 2 minúty. Korenie by malo krásne voňať.
- Pridáme cibuľu s koreninami a všetko spolu opražíme, kým sa neodparí väčšina tekutín.
- Následne pridáme škoricu, garam masalu a kajenské korenie. Dobre premiešame.
- Prilejeme kokosové mlieko z plechovky, mangové pyré a soľ. Povaríme asi 5 minút.
- Pridáme uvarený cícer, dobre premiešame a odkryté varíme na miernom ohni asi 15 minút.
- Na záver pridáme ocot a cukor. Môžeme ešte dochutiť soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Podávame so zeleninou, ryžou alebo naan plackami.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 273 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 16 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkokalorickéVegánskeObedy a večereBez lepkuZeleninaStrukovinyBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.