Ak hľadáte inšpiráciu na zdravý, výživný obed s cícerom, vysokým obsahom vitamínov a minerálov - a možno aj trocha exotický na osvieženie jedálnička, vyskúšajte toto cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku. Zachutilo u nás úplne každému, kto ho ochutnal. Pripravte si toto zdravé jedlo tiež a presvedčte sa o tom, že aj bezmäsité a vegánske jedlo môže byť naozaj chutné.
Základ receptu tvoria sladké zemiaky, cícer a kokosové mlieko. Tie sú dochutené koreninami, vďaka ktorým získa jedlo orientálny nádych. Jedlo je jednoduché, rýchle a plné živín. Na mikronutrienty bohatý cícer mu dodá jemnú orieškovú príchuť a batáty ho osladia a podporia dávkou vitamínu A, draslíka a vlákniny. Kokosové mlieko v recepte hravo nahradí smotanu a navyše hraje dokonalú súhru chutí s ostatnými surovinami v recepte.
Cícerové kari s batátmi v kokosovom mlieku patrí u nás doma medzi najobľúbenejšie recepty, po ktorom siahnem v prípade, že máme práve chuť na chutné a zdravé bezmäsité jedlo s neobyčajnou chuťou. Verím, že ak ho raz vyskúšate, stane sa pravidelnou súčasťou vášho zdravého jedálnička. Najradšej toto vegánske jedlo podávam spolu s pšenom, no môžete si ho pripraviť aj s quinoou, bulgurom, kuskusom alebo ryžou.
V hlbokej panvici si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
Pridáme korenia, zamiešame a zalejeme kokosovým mliekom (aj s jeho hustou časťou).
Pridáme uvarený cícer, upečené a na malé kúsky nakrájané sladké zemiaky, med alebo javorový sirup, osolíme a celú zmes spolu varíme ešte 10 minút, pričom ju občas premiešame a ak treba, podlejeme ju trochou vody.
Keď má po 10 minútach omáčka požadovanú konzistenciu, odstavíme panvicu z horáka. V opačnom prípade ju zahustíme pomocou 1 ČL škrobu rozrobeného v troche vody a necháme prevrieť.