Kiš, kiš, malá myš... Nebojte sa, do tohto receptu nebudeme pridávať žiadne hlodavce, to som si len zaspomínala na detské časy. Nech vám už slaný koláč quiche asociuje čokoľvek, tento recept obohatí vaše predstavy o lahodnú chuť, zdravý nádych a radosť z prípravy.
Špenátový quiche má už podľa názvu svoje korene vo Francúzsku a keďže je tento národ majstrom vo vychutnávaní si poriadneho jedla a vína, slaný quiche sa pôvodne vyrábal z chlebového cesta, neskôr sa začalo používať krehkejšie cesto, napríklad lístkové, a ja vás dnes obdarujem receptom na zdravý quiche úplne bez múky a lepku.
Recept na špenátový quiche bez múky je plný zdravých ingrediencií, kde hlavnú zložku tvorí zrejme najvýživnejšia listová zelenina s množstvom vitamínov špenát a pomocník pre štíhlu líniu obohatený o vápnik a potrebnú dávku bielkovín - cottage cheese. V recepte môžete spolu s cottage cheese použiť akýkoľvek syr, ja najradšej pridávam ešte strúhanú mozzarellu. Tento chutný špenátový koláč je dokonca nízkokalorický a nízkosacharidový, takže je tiež ako stvorený do diéty na chudnutie.
Na recepte si navyše pochutíte, ak máte radi vynikajúci zdroj antioxidantov kukuricu a malé šikovné nízkosacharidové šampiňóny. Tento fit špenátový quiche bez múky pripravíte do pol hodiny a pokojne ho môžete servírovať ako plnohodnotné pohostenie pre priateľov alebo jednoducho ako zdravú večeru plnú bielkovín.
Na panvici si na lyžičke oleja orestujeme cibuľku a pridáme k nej narezané šampiňóny.
Opekáme ich asi 3 minúty a potom k nim pridáme špenát.
Miešame, až kým špenát nevypustí všetku vodu a ostane takmer suchý.
Keď je zmes suchá, odstavíme ju z tepla.
V mise si rozmiešame vajcia s cottage syrom, strúhaným syrom, koreninami a kukuricou.
Nakoniec pridáme aj špenátovú zmes a poriadne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej alebo inej zapekacej formy ktorá je vystlatá papierom na pečenie a dáme piecť na 175 stupňov na dobu 30 minút, kým nezačne vrch quiche hnednúť.
Do quiche si môžete podľa chuti pridať napríklad aj paradajky, olivy, kozí syr, kukuricu, špargľu alebo uvarené mäso.