Rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom
Zdieľaj recept s priateľmi:
Dokonale prepojené chute v tomto bezmäsitom jedle vás opäť raz presvedčia, že zelenina sa dá pripraviť aj hravo a chutne. Vyskúšajte toto chutné rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom. Zachutí nie len vegetariánom, ale i priaznivcom zdravej stravy, športovcom či pri diéte, keďže obsahuje pomerne málo tuku, kalórií a zároveň je bohaté na vlákninu a mikronutrienty.
V prípade, že by ste si jedlo chceli pripraviť vo vegan verzii, stačí ak vynecháte parmezán. Na druhej strane si v prípade záujmu do jedla môžete pridať aj ugrilovaného lososa alebo tuniaka a navýšiť tak v jedle obsah bielkovín a omega 3 mastných kyselín.
Cvikla je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov, má vysoký obsah kyseliny listovej, je pre naše telo aj zdravie úžasným pomocníkom a nakopne i náš imunitný systém a trávenie. Je tiež skvelým zdrojov dusičnanov a zlepšuje svalovú regeneráciu, čo ocenia najmä športovci.
Už jedna porcia tohto jedla obsahuje vysoké množstvo vlákniny a aj napriek tomu, že sa v nej nenachádza žiadne mäso, vás dobre zasýti. Vychutnajte si toto zdravé jedlo na obed alebo večeru, som si istá, že si pochutíte.
Mrkvu a červenú repu očistíme a nakrájame na malé kúsky.
Vo väčšom hrnci si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme koreniny, nakrájanú zeleninu, prípadne aj horčičné semienka a popražíme ich spolu približne 3 minúty.
Zeleninu podlejeme s približne 150 ml vody, prikryjeme a necháme dusiť zhruba 35 minút, pričom ju občas premiešame.
Pšeno premyjeme pod teplou vodou.
V menšom hrnci si na miernom plameni uvaríme vo vode pšeno (prípadne bulgur) spolu so soľou, rozmarínom a prelisovanými strúčikmi cesnaku do mäkka (varíme ho 15-20 minút).
Zelenina by mala byť mäkká približne po 35 minútach dusenia.
Vtedy ju môžeme odstaviť z tepla a servírovať spolu s uvareným pšenom, posypané strúhaným parmezánom.