Výborné, zdravé jedlo ktoré zasýti a dodá telu množstvo vitamínov, bez zbytočne vysokého obsahu sacharidov. Plnená zapekaná špagetová tekvica je skvelou voľbou pre výživný a nízkotučný obed plný bielkovín.
Špagetová tekvica obsahuje vysoké množstvo betakaroténu (ktorý sa v tele konvertuje na vitamín A) - v jednej tekvici nájdete až 450% odporúčanej dennej dávky! Jedna tekvica vám tiež dodá 50% ODD vitamínu C a obsahuje aj badateľné množstvo vitamínov B, luteínu, draslíka, mangánu, železa, vápnika, fosforu, zinku a omega 3 a 6 mastných kyselín. Ak vám jej jemne tekvicová chuť neprekáža, môže byť táto tekvica skvelou, nutrične bohatou náhradou za špagety. Po dopečení sa totiž dá jej vnútro jednoducho vidličkou vydlabať "na špagety".
V tomto recepte na zapekanú tekvicu som použila dve rôzne náplne. Môžete si teda vybrať tú, ktorá vám chuťovo viac vyhovuje alebo si vytvorte vlastnú náplň podľa preferencií. Skvelo sa tiež hodí mleté mäso, huby, sušené paradajky alebo akákoľvek zelenina. Aj v tomto recepte môžete použiť fantáziu či vaše osobné preferencie.
Ak máte radi tekvicu, tak tento fit recept musíte vyskúšať a verím, že ho nebudete robiť poslednýkrát :)
1 PL paradajkového pretlaku (alebo kečupu bez cukru)
1/4 cibule
čerstvá bazalka alebo oregano
cesnakové a mleté čierne korenie
štipka morskej soli
Postup
Tekvicu si prekrojíme pozdĺžne na polovicu a vydlabeme z nej semienka.
Do zapekacej misy alebo hlbšieho pekáča nalejeme zhruba 2 cm vody, položíme do nej obe polovice tekvice (vnútrom nadol) a prikryjeme alobalom. Tekvicu pečieme 45 minút na 205 stupňoch.
Po 45 minútach tekvicu vyberieme, otočíme a pomocou vidličky vnútro vyškrabeme na špagety, ktoré zmiešame s náplňou.
Jednotlivé náplne si pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady.
Naplnenú tekvicu dáme zapiecť odkrytú ešte na 10-15 minút.