Najlepšia fit sviečková
Toto je pre mňa tá najlepšia sviečková, akurát v diétnej a fit podobe. Na jednu porciu obsahuje iba približne 22 g sacharidov (bez použitia medu). Namiesto klasického knedlíka ju podávam s karfiólom, no v prípade že si ju chcete vychutnať s knedlíkom, odporúčam pripraviť si tento celozrnný Fit segedínsky guláš s knedlíkom z celozrnnej múky . Táto fit sviečková je bohatá na bielkoviny a zároveň má málo kalórií. S použitím sójovej smotany je navyše bez mlieka, takže sa jej nemusia báť ani tí z vás s laktózovou intoleranciou.
Omáčka je aj vďaka pridanému spenenému medu sladkastá, čo mne osobne veľmi vyhovuje a túto verziu sviečkovej mám najradšej, avšak ak preferujete menej sladkú sviečkovú, môžete med v recepte vynechať. Výborná bude tak či tak. Veď je to predsa sviečková :)
Karfiol je skvelá náhrada za knedlík pre tých, čo chcú znížiť obsah sacharidov v jedle a pripraviť si sviečkovú aj počas diéty. Asi ste si už všimli, že v niektorých receptoch nahrádzam prílohy práve karfiolom. Je totiž diétny, sýty, podporuje trávenie a okrem jeho vysokého obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov je tiež skvelým pomocníkom pri prevencii rakoviny hrubého čreva.
Doprajte si sviečkovú v tejto zdravšej, ľahšej podobe. Dúfam, že si túto fit sviečkovú obľúbite tiež, určite mi dajte vedieť, ak ju vyskúšate.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1 kg hovädzej sviečkovice (v prípade záujmu môžete použiť kuracie stehná)
- 500 g mrkvy
- 200 g zeleru
- 3 petržleny
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL morskej soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- štipka mletého čierneho korenia
- 1 ČL horčice
- šťava z 1/2 citróna
- 200 ml sójovej smotany (prípadne klasickej smotany na varenie alebo mlieka)
- 1 PL hladkej špaldovej múky (odporúčam túto)
- 3 PL medu (voliteľné) (odporúčam tento)
- 2 väčšie karfióly
- šalát
Postup
- Koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame na strúhadle.
- Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, potom na nej opražíme z každej strany sviečkovú (vcelku).
- Počkáme, kým mäso uzavrie póry a potom ho vyberieme (približne 5 minút).
- K cibuli dáme následne dusiť nastrúhanú zeleninu.
- Mäso potrieme korením (soľ, paprika, mleté čierne korenie) a dáme ho dusiť späť k zelenine, pričom ho podlievame vodou.
- Mäso so zeleninou dusíme približne 60 minút na miernom plameni do mäkka.
- Následne mäso vyberieme, zeleninu rozmixujeme a omáčku zahustíme smotanou, ktorú sme si rozmiešali s hladkou špaldovou múkou.
- Do omáčky pridáme horčicu a citrónovú šťavu.
- Voliteľný krok: V malom hrnci si pripravíme z medu karamel. Do hrnca dáme 3 lyžice medu, ktorý podlejeme 2 lyžicami vody a za stáleho miešania ho varíme na miernom plameni do spenenia. Takto pripravený karamel primiešame do omáčky - získa tým ešte lahodnejšiu chuť.
- Omáčku ochutnáme a v prípade potreby ju dosolíme.
- Karfióly rozoberieme na ružičky a uvaríme na pare.
- Po dovarení ich podávame ako prílohu k nakrájanej sviečkovej a k omáčke. Jedlo môžeme doplniť aj o šalát.
Čas prípravy | 80 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 590 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bielkoviny | 57 g | |
Tuky | 26 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínBez laktózyBez vajecHovädzie mäsoBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovínJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.