Fit segedínsky guláš s knedlíkom z celozrnnej múky
Zdieľaj recept s priateľmi:
Segedínsky guláš patrí medzi najtradičnejšie recepty maďarskej kuchyne. Originálny recept je však dosť ťažký na žalúdok a nemá tie najpriaznivejšie nutričné hodnoty. Ja som si ho teda upravila do zdravšej a diétnejšej podoby a veľmi nám takto doma chutil, preto sa s vami o tento recept musím podeliť. Tento segedínsky guláš si dokonca môžete dopriať aj počas diéty.
Oproti klasike má tento môj poupravený segedínsky guláš viac bielkovín a vlákniny a menej kalórií a tuku. Tradičný recept sa pripravuje z bravčového mäsa, avšak keďže je príliš "tučné" a nepatrí zrovna medzi najzdravšie druhy mäsa, ja som ho pripravovala z morčacích pŕs, no kľudne môžete použiť aj kuracie prsia. Obe sú bohaté na bielkoviny a obsahujú málo tuku.
Tento fitness segedínsky guláš môžeme podávať s domácim knedlíkom z celozrnnej múky, ktorý je jednoduchší na prípravu, ako si myslíte. Snáď vás o tom presvedčím. Na zahustenie omáčky použite grécky jogurt s aspoň 3 a viac % tuku, inak sa môže zraziť. Aj vďaka použitému gréckemu jogurtu má táto verzia segedínu vysoký obsah bielkovín.
Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte tento chutný fit segedínsky guláš.
Z 200ml vody, droždia a medu si urobíme kvások – necháme ho odležať cca 10 minút.
Neskôr ku kvásku pridáme múku, zvyšok vody, olej a soľ.
Vypracujeme cesto ktoré sa nelepí k mise ani k ruke.
Z cesta vytvarujeme 2 knedlíky, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (30-45 minút).
Keď vykysnú, dáme ich variť nad paru na dobu 20-25 minút.
Do hrnca na segedínsky guláš dáme lyžicu oleja a na drobno nakrájanú cibuľu a opekáme ju dozlatista.
Pridáme na kocky nakrájané mäso.
Na chvíľu ho odstavíme z plameňa a pridáme mletú papriku a čierne korenie.
Poriadne ho premiešame a dáme naspäť na oheň, prikryjeme a dusíme asi 20 minút.
Občas premiešame a ak sa začína mäso pripaľovať, pridáme vodu podľa potreby (čím menej tým lepšie).
Keď je mäso mäkké, pridáme opláchnutú kapustu a premiešame.
Kapustu s mäsom necháme dusiť asi 10 minút.
Keď je kapusta zmäknutá, odstavíme hrniec z tepla.
Pred servírovaním primiešajte do svojej dávky biely grécky jogurt podľa potreby – zahustí a zjemní chuť, celkovo bude výsledok lahodnejší. Neprimiešavajte ho, kým sa guláš varí – spravia sa vám hrudky. Takisto neodporúčam používať nízkotučný jogurt (ale 3%+ ).