Karfiolový nákyp s kuracím mäsom a balzamikovou cibuľou
Zdieľaj recept s priateľmi:
Chutný karfiolový nákyp s kuracím mäsom a balzamikovou cibuľou vám určite ulahodí. Jeho prednosťou je nielen výborná chuť, ale aj vyšší obsah bielkovín a nižší obsah sacharidov. Cibuľa udusená na balzamikovom octe pridá jedlu na jeho výnimočnej chuti. Jeho príprava vám navyše nezaberie viac ako 15 minút. Tento zdravý karfiolový nákyp je navyše bez lepku a vajec a predstavuje nízkokalorický, chutný a hlavne diétny obed plný vitamínov.
Karfiol je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a tiež veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Podporuje funkciu kĺbov a šliach, spomaľuje vypadávanie vlasov, spevňuje nechty, hojí zápaly pokožky, stimuluje rast a regeneráciu buniek, podporuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám a navyše aj znižuje krvný tlak. Toľko skvelých benefitov sa ukrýva v tejto zdravej zelenine.
Jedna porcia tohto nákypu z karfiolu obsahuje až 223% odporúčanej dennej dávky (ODD) vitamínu C, 60% ODD vitamínu K a tiež nezanedbateľné množstvo ostatných vitamínov a minerálov. Poďte toto zdravé jedlo s karfiolom skúsiť tiež. Som si istá, že vám zachutí.
Mäso a karfiól nakrájame na malé kúsky a dáme ich do misky, kde sme si predom zmiešali lyžicu olivového oleja, jogurt, koreniny a soľ.
Ak chceme, môžme pridať aj olivy a sušené paradajky.
Zmes poriadne zamiešame, aby sa korenie rovnomerne rozmiestnilo.
Pripravenú zmes vylejeme do (sklenenej) zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom, prikryjeme alobalom a pečieme 45-50 minút na 205 stupňoch, kým je mäso upečené.
Zatiaľ si v malom hrnci pripravíme balzamikovú cibuľu.
Cibuľu nakrájame na kolieska a v hrnci ju zmiešame s 3 lyžicami vody, soľou a mletým čiernym korením.
Chvíľu ju povaríme na silnom plameni a neskôr, keď začne mäknúť, plameň trocha znížime.
Pridáme balzamikový ocot a za častého miešania cibuľu dusíme.
Postupne môžeme dopĺňať niekoľko lyžíc vody, aby sa mala cibuľa v čom dusiť.
Keď je už dostatočne mäkká (zhruba po 8 minútach), môžeme cibuľu odstaviť z plameňa.
Cibuľa by mala obsahovať minimum hustej omáčky.
Keď je nákyp hotový, necháme ho aspoň 5 minút vychladnúť, potom ho opatrne nadávkujeme a podávame poliaty balzamikovou cibuľou a výpekom.