Fitness hovädzie na hrášku a horčici so sladkými zemiakmi je chutné a zdravé jedlo, ktoré si, verím, nájde miesto v jedálničku mnohých z vás. Je to taká klasika, v trocha pozmenenej a zmodernizovanej verzii, ktorú sa oplatí skúsiť.
Chuťovo je spojenie hovädzieho mäsa, hrášku a sladkých zemiakov naozaj výnimočné. A keď sa k tomu ešte pridajú sušené paradajky, cesnak a to správne korenie, to sa veru je na čo tešiť. Sladké zemiaky (batáty) môžete po ich dopečení podávať ako pyré, alebo ich nakrájať na malé kúsky.
Kvalitné hovädzie mäso je perfektným zdrojom bielkovín, vitamínu B12 a minerálov - v najväčšom zastúpení je selén, železo a zinok. Cenné je aj tým, že obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré medzi inými benefitmi pomáhajú aj pri tvorbe svalovej hmoty, zlepšovaní výkonnosti, metabolizme tukov a dopomôžu aj ku krajšej pleti. Najkvalitnejšie a zároveň chudé mäso nájdete v zadnom hovädzom, teda vo sviečkovici a stehne. Pokiaľ je to možné, vyberajte si hovädzie mäso z bio chovu na pastvinách, ktoré má preukázateľne menší podiel tuku a na druhej strane obsahuje viac omega 3 mastných kyselín.
Hovädzie na hrášku a horčici so sladkými zemiakmi obsahuje celú škálu vitamínov a minerálov, a to vo vysokom množstve. Poteší teda nielen chuťové poháriky, ale i telo.
Sladké zemiaky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a urobíme do nich niekoľko dierok vidličkou.
Zemiaky pečieme 35-45 minút pri 200 stupňoch do mäkka, v závislosti od ich veľkosti.
Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
Následne pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso a miešame ho 2 minúty.
Mäso okoreníme, pridáme horčicu a podlejeme ho vodou. Mäso dusíme prikryté po dobu 20 minút.
Potom k mäsu pridáme aj hrášok, prelisované strúčiky cesnaku, soľ a sušené paradajky a necháme ho dusiť ešte 10 minút. V prípade potreby ho podlejeme vodou.
Upečené sladké zemiaky očistíme a nakrájame ich buď na malé kúsky, alebo ich popučíme na pyré.
Pyré zo sladkých zemiakov podávame s hotovým mäsom, ktoré môžeme na záver posypať aj strúhaným syrom.