Špargľová sezóna je v plnom prúde a vám dochádza inšpirácia, čo si z nej pripraviť? Vyskúšajte napríklad tento nesmierne chutný a zdravý recept so špargľou. Grilovaná špargľa s cesnakovo-karfiolovým pyré je jednoduché a chutné zeleninové jedlo plné hodnotných živín. Ak aj vy obľubujete ľahké, zeleninové jedlá, tento recept musíte vyskúšať - perfektný je aj ako ľahšia večera.
Jedlo je samo o sebe veľmi ľahké a diétne, poslúži ako chutná zeleninová večera. Keby by ste si ho však chceli pripraviť v sýtejšej podobe, môžete ho doplniť aj o kúsky kuracieho či hovädzieho mäsa, prípadne o ugrilovaného lososa alebo inú rybu. Takýmto spôsobom si viete vykúzliť aj plnohodnotný obed, s nižším obsahom sacharidov.
Na ugrilovanie špargle alebo zeleniny vôbec odporúčam použiť grilovaciu panvicu. Ak má nepriľnavý povrch, môžete si ju dochrumkava ugrilovať aj bez použitia oleja, v opačnom prípade odporúčam použiť olej v spreji, ktorý je skvelým pomocníkom práve pri takýchto úkonoch (kúpite tu) .
Parmezán v jedle určite nevynechajte, dodáva mu úžasnú chuť. V prípade, že sa rozhodnete parmezán nepoužiť, recept môžete pokojne naservírovať aj vegánom.
Karfiol umyjeme, rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme ho nad parou do mäkka (zhruba 8 minút).
Medzitým si na suchej (alebo olejom postriekanej) grilovacej panvici ugrilujeme umytú špargľu zo všetkých strán do zlatista (3 minúty).
Špargľu dochutíme štipkou morskej soli a čerstvo namletým čiernym korením.
Po dovarení premiestnime kúsky karfiolu do mixéra (odporúčam tento) , kde ho spolu so strúhaným parmezánom, morskou soľou, mletým čiernym korením a očistenými strúčikmi cesnaku rozmixujeme dohladka na pyré. Ak je to pre rozmixovanie potrebné, môžeme pridať aj trochu vody.
Jedlo podávame teplé. V prípade záujmu ho môžeme doplniť o kuracie či hovädzie mäso, prípadne obľúbenú rybu.