Fantastický ružičkový kel Kung Pao
Tento ružičkový kel na spôsob Kung Pao, inšpirovaný populárnym kuracím mäsom Kung Pao, je neskutočne chutný a skutočne návykový. Zvonka chrumkavé a vo vnútri jemné kúsky zeleniny obohatené o chuť sójovej omáčky a chilli, s jemne sladkým nádychom. Tento nízkokalorický bezmäsitý recept si obľúbi každý milovník ružičkového kelu a ázijských chutí. Tento recept s ružičkovým kelom je vhodný aj pre vegánov (stačí ho dochutiť iným sladidlom) a do rôznych diét, keďže je bez lepku, mlieka, orechov a vajec. Skvelý, sýty, jednoduchý a chutný obed alebo večera na váš stôl, poďte ho skúsiť.
Ružičkový kel poskytne jedlu množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Nesmie sa variť príliš dlho, aby sme z neho neodstránili všetky zdraviu prospešné látky ale aj chute. Je skutočne kráľom zimnej zeleniny, vydrží aj pri teplote -15 stupňov a aj preto je ideálny na doplnenie živín práve v zimných mesiacoch. Súčasťou zdravého životného štýlu je aj využívanie sezónnych potravín v kuchyni - príroda totiž najlepšie vie, kedy a akými prvkami zásobovať a vyživovať naše telo.
Vyskúšajte tento skvelý pečený Kung Pao ružičkový kel a zahrejte svoj organizmus výnimočnou chuťou. Podávať ho môžete s ryžou, karfiolovou ryžou, kuskusom, quinoou alebo akoukoľvek inou obilninou podľa vašej chuti. Nezabudnite si jedlo ozdobiť a dochutiť sezamovými semiačkami, zelenou cibuľkou a chilli vločkami pre unikátny zážitok.
Máte radi ružičkový kel? :)
Jeden hrnček predstavuje objem 250 ml.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 500 g ružičkového kelu
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- Na omáčku:
- 1 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1/3 hrnčeka sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 1/4 hrnčeka vody
- 1 PL medu (odporúčam tento)
- 2 ČL bieleho octu
- 1 ČL chilli omáčky Sriracha (alebo štipka chilli korenia)
- soľ a čierne mleté korenie (podľa chuti)
- sezamové semiačka, zelená cibuľka, vločky čili (na ozdobu)
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme umytý ružičkový kel potretý 1 ČL olivového oleja a dochutíme ho trochou soli a čiernym mletým korením.
- Pečieme asi 15 - 20 minút, v polovici ho pootáčame. Po dokončení by mali byť ružičky kelu jemné vo vnútri a zvonka chrumkavé a do zlata.
- V malej miske zmiešame sójovú omáčku, vodu, med, ocot a čili omáčku.
- Na nepriľnavej panvici opražíme cesnak na strednom ohni s 1 lyžicou olivového oleja.
- Cesnak pražíme 30 sekúnd a pridáme kukuričný škrob.
- Kukuričný škrob miešame 20 sekúnd, potom pridáme zmes sójovej omáčky a miešame, až kým sa zmes nespojí do jednotnej omáčky.
- Hneď ako zmes začne vrieť a hustnúť, pridáme upečený ružičkový kel. Dobre premiešame, aby sme ružičkový kel celý pokryli omáčkou.
- Ozdobíme sezamovými semiačkami, nakrájanou zelenou cibuľkou a čili vločkami.
- Podávame s kuskusom, ryžou basmati, karfiolovou ryžou alebo inou prílohou podľa vášho výberu.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 299 KCal | |
Sacharidy | 32 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bielkoviny | 15 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeBez laktózyBez vajecObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovínZdravé veganske zeleninové receptyJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.