Kombinácia zeleniny a bryndze nikdy nesklame. V tomto recepte som s bryndzou skombinovala karfiol, ktorý nám posekaný nadrobno poslúži ako náhrada za halušky. Diétne karfiolové "halušky" s bryndzou chuťovo pripomínajú bryndzové halušky, avšak predstavujú jedlo bohaté na bielkoviny a vlákninu, ktoré je na druhej strane nízkosacharidové a nízkokalorické. Vyskúšajte ich napríklad na večeru :)
Na prípravu týchto halušiek z karfiolu budete potrebovať iba 4 suroviny a menej ako 20 minút času. Ako bonus sú tieto halušky bez lepku, vychutnať si ich tak môžu bez obáv i celiatici. 1 porcia z dvoch navyše obsahuje iba 395 kcal a 8 g sacharidov, a na druhej strane až 38 g bielkovín. To sú skutočne parádne hodnoty, ak potrebujete do svojho jedálnička napasovať ničo nízkosacharidové a veľa bielkovín.
Vďaka tomu, že bryndzu zmiešame s tvarohom, nám vznikne chutná omáčka, ktorá má nižší obsah tuku, a teda aj kalórií. Takúto bryndzovú omáčku rada používam aj pri klasickom recepte na bryndzové halušky, jedlo krásne odľahčí a osvieži.
Bryndzové halušky z karfiolu odporúčam podávať spolu s opečenou kvalitnou šunkou a pažítkou. A tí z vás, ktorí si radi doprajú viac tuku, si ich smelo môžu naservírovať s opečenou slaninou.
Tak čo, vyskúšate tieto diétne halušky z karfiolu? Prajem vám dobrú chuť :)
olivový olej na postriekanie panvice (voliteľné) (kúpite tu)
Postup
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu.
Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na ružičky.
Ružičky karfiolu varíme nad paru 10 minút do mäkka.
Následne ich vyberieme z hrnca a nakrájame na drobné halušky.
Karfiolové halušky dáme do teplého hrnca bez vody, kde ich zmiešame s bryndzou a tvarohom. Ak sa bryndza nerozpúšťa, môžeme všetko spolu ohriať na slabom plameni.
Na rozpálenej panvici si opečieme na drobné kocky nakrájanú šunku do zlatista. V prípade potreby panvicu vopred postriekame trochou oleja (kúpite tu) .
Karfiolové halušky podávame s opečenou šunkou a môžeme pridať aj pažítku.