Konečne sa mi ju podarilo skonštruovať! Zdravá nepečená kokosová roláda s minimom pridaného sladidla (medu), bez pridania masla a zbytočného tuku. Hodí sa ako na bežný deň, tak aj na sviatočný stôl. Zdravá nepečená kokosová roláda chutí ešte lepšie ako jej tradičná nezdravá verzia, presvedčte sa o tom sami.
Z nasledovného množstva surovín vám výjde menšia roláda, ktorá sa dá rozkrájať na 15 kúskov. Ako náplň rolády použijeme domáce kokosové maslo. Pri príprave kokosového masla sa nezľaknite ak to bude trvať dlhšie, je totiž potrebné mixovať kokos s medom dostatočne dlho na to, aby sa z nich vytvorila krémová hmota. Odporúčam na to použiť sekáčik potravín, nie veľký mixér a tiež skôr odporúčam použiť nahrubo strúhaný kokos (alebo kokosové plátky), nie úplne jemný kokos. Do náplne si môžete dokonca na záver pridať aj proteínový prášok, najlepšie kokosový alebo vanilkový. Ak si pripravíte aj domáce pohánkové sušienky, na ktoré nájdete jednoduchý recept tu: Pohánkové/grahamové sušienky s medom , budete mať túto roládu bez lepku a ešte zdravšiu.
Ak milujete spojenie kakaového cesta a kokosovej náplne, určite túto zdravú kokosovú roládu vyskúšajte. Perfektne sa hodí aj ako dezert na Vianoce.
V miske zmiešame pomleté sušienky s medom, kakaom, mletou kávou a dvoma lyžicami vody.
Rukou vypracujeme cesto. Ak je príliš tuhé, pridáme ešte lyžicu vody.
V mixéri si pripravíme kokosovú plnku.
Kokos a med spolu rozmixujeme na vysokých otáčkach po dobu 10-15 minút s prestávkami, kým nám nevznikne jemne maslová hmota (kokosové maslo). Čím dlhšie budeme mixovať, tým bude hmota maslovejšia. (Odporúčam používať sekáčik na potraviny a v prípade, že plnka ani po čase nehustne, pridať ešte trocha viac vody).
Medzi dvoma hárkami papiera na pečenie rozvaľkáme cesto na približne 3mm obdlžníkový plát a rovnomerne naňho natrieme kokosovú plnku.
Cesto opatrne zrolujeme (pomôžeme si papierom na pečenie) a uložíme do chladničky aspoň na 8 hodín.
Potom môžeme roládu nakrájať a posypať strúhaným kokosom.