Výborné cícerové kari s arašidovým maslom
Cícerové kari sa stalo populárne medzi vegetariánmi a vegánmi. Túto verziu si však isto obľúbia aj všetci milovníci arašidového masla. Ak si myslíte, že vás už žiaden kari recept nemôže prekvapiť, tento recept na výborné cícerové kari s arašidovým maslom vás vyvedie z omylu! Je lahodne krémové a ponúka dokonalú súhru chutí. Spomedzi kari receptov, ktoré som si už pripravovala je práve toto mojim osobným favoritom - arašidové maslo totiž zbožňujem. Je jednoduché, skvelé a vhodné na obed alebo večeru, zasýti vás na dlhé hodiny a dodá vášmu telu množstvo zdraviu prospešných látok a vlákniny.
Recepty s aromatickým a výrazným kari korením pripomínajú vône Indie. V ich kuchyni existuje nespočetné množstvo variácií a receptov, od vegánskych po mäsité, ktoré spájajú toto korenie s rôznymi ingredienciami. Počuli ste však už o spojení s arašidovým maslom? Toto maslo je výborné aj v slaných jedlách a dotvára príjemnú, krémovú a na chuť bohatú omáčku. Ak je však pre vás chuť arašidového masla príliš silná, môžete v recepte použiť iba jednu polievkovú lyžicu arašidového masla - stále bude chutiť vynikajúco, ale jemnejšie.
Cícerové kari a podobné recepty sú výborné v tom, že si ich môžeme ľahko upravovať podľa seba. Ak máte napríklad radi viac omáčky, môžete pridať viac kokosového mlieka alebo zeleninového vývaru, prípadne viac z oboch - v takom prípade však nezabudnite pridať korenie naviac, vzhľadom na väčší obsah jedla. Kokosové mlieko pred použitím poriadne premiešajte v plechovke, aby ste do jedla vliali aj stuhnutú časť, ktorá sa postará o krémový efekt celého jedla.
A nezabudnite, 1 hrnček = 250 ml
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 1 plechovka cíceru, bez nálevu (400 g) (odporúčam tento)
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- ½ červenej cibule, nakrájanej nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL čili vločiek (odporúčam tieto)
- 2 PL krémového arašidového masla (odporúčam toto)
- 1 PL sójovej omáčky (alebo tamari) (odporúčam túto)
- ¼ hrnčeka kokosového mlieka z plechovky (odporúčam toto)
- ¼ hrnčeka zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL kari korenia (odporúčam toto)
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- nasekaný čerstvý koriander na ozdobu
Postup
- V hlbokej nepriľnavej panvici (napríklad vo woku) si rozohrejeme olivový olej na strednom ohni.
- Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju restujeme 1 - 2 minúty, až kým nebude priehľadná a voňavá.
- Znížime teplotu na minimum, pridáme roztlačený cesnak a čili vločky a opekáme ich približne 30 sekúnd.
- Pridáme cícer a dobre ho premiešame.
- Pridáme arašidové maslo a jedlo miešame, kým sa neroztopí.
- Pridáme sójovú omáčku, kokosové mlieko, zeleninový vývar a citrónovú šťavu. Dobre premiešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja a okoreníme.
- Kari privedieme k varu a po cca 10 minútach ho odstavíme z ohňa. Hotové jedlo ozdobíme nasekaným koriandrom.
- Cícerové kari môžeme podávať s jazmínovou ryžou a brokolicou alebo inou prílohou podľa vlastného výberu.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 493 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bielkoviny | 18 g | |
Tuky | 26 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeBez laktózyBez vajecObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty s arašidovým maslom a vysokým obsahom bielkovínJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.