Pri tomto recepte si na svoje prídu všetci milovníci húb. Táto výborná hubová quinoa s praženicou poslúži ako chutná večera alebo slané víkendové raňajky, ktoré dobre zasýtia a nakopnú vás do nového dňa. Je to nutrične hodnotný a vyvážený recept plný bielkovín, komplexných sacharidov aj zdravých tukov. Poďte ho skúsiť :)
Okrem quinoy si môžete tento recept pripraviť aj s bulgurom či kuskusom. Quinoa sa mi v tejto kombinácii osvedčila najlepšie.
Ako pripravujem šťavnatú praženicu?
Pripraviť si šťavnatú praženicu nie je žiadna veda. Je potrebné pohrať sa len s nastaveniami varnej dosky a správne odhadnúť, kedy praženicu odstaviť z tepla.
V menšej miske si pomocou vidličky poriadne rozmiešam vajíčka so soľou a mletým čiernym korením. Ak chcete, môžete pridať aj 1 - 2 lyžice mlieka. Vymiešané vajíčka vylejem na rozpálenú panvicu a 1 minútu ich za občasného miešania varím na miernom plameni (stupeň 6 na indukčnej varnej doske). Potom znížim teplotu takmer na minimum (stupeň 3 z 9) a varím ich za občasného miešania ešte približne 2 minúty. Odstavím ich, ešte kým sú mierne vlhké, a teda skôr než budú tuhé.
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup
Quinou prepláchneme, v hrnci ju zalejeme s 250 ml zeleninového vývaru (alebo vody) a varíme ju prikrytú približne 15 minút, kým neabsorbuje všetku vodu.
Na panvici si rozohrejeme 1 lyžičku olivového oleja.
V menšej miske si pomocou vidličky rozmiešame vajíčka so soľou a mletým čiernym korením.
Vymiešané vajíčka vylejeme na panvicu a 1 minútu ich za občasného miešania varíme na miernom plameni.
Potom znížime teplotu takmer na minimum (stupeň 3 z 9) a varíme ich za občasného miešania ešte približne 2 minúty. Odstavíme ich, ešte kým sú mierne vlhké a skôr než budú tuhé.
Hotovú praženicu odstavíme nabok.
Panvicu umyjeme a znova na nej rozohrejeme lyžičku olivového oleja.
Pridáme umyté a nakrájané huby a restujeme ich 2 minúty.
Potom k nim pridáme prelisované strúčiky cesnaku, tymián alebo iné bylinky a miešame 2 minúty.
Napokon spolu zmiešame pripravené huby, uvarenú quinou a praženicu, dochutíme soľou a čiernym korením a podávame teplé.