Fit Recepty
Sleduj ma
Výborná hubová quinoa s praženicou

Výborná hubová quinoa s praženicou

Pri tomto recepte si na svoje prídu všetci milovníci húb. Táto výborná hubová quinoa s praženicou poslúži ako chutná večera alebo slané víkendové raňajky, ktoré dobre zasýtia a nakopnú vás do nového dňa. Je to nutrične hodnotný a vyvážený recept plný bielkovín, komplexných sacharidov aj zdravých tukov. Poďte ho skúsiť :)

Okrem quinoy si môžete tento recept pripraviť aj s bulgurom či kuskusom. Quinoa sa mi v tejto kombinácii osvedčila najlepšie.

Ako pripravujem šťavnatú praženicu?

Pripraviť si šťavnatú praženicu nie je žiadna veda. Je potrebné pohrať sa len s nastaveniami varnej dosky a správne odhadnúť, kedy praženicu odstaviť z tepla.

V menšej miske si pomocou vidličky poriadne rozmiešam vajíčka so soľou a mletým čiernym korením. Ak chcete, môžete pridať aj 1 - 2 lyžice mlieka. Vymiešané vajíčka vylejem na rozpálenú panvicu a 1 minútu ich za občasného miešania varím na miernom plameni (stupeň 6 na indukčnej varnej doske). Potom znížim teplotu takmer na minimum (stupeň 3 z 9) a varím ich za občasného miešania ešte približne 2 minúty. Odstavím ich, ešte kým sú mierne vlhké, a teda skôr než budú tuhé.

Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 100 g suchej quinoy (odporúčam túto)
  • 250 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 200 g húb (napr. šampiňóny)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tymián alebo iné bylinky (podľa chuti)
  • 3 vajcia
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (podľa chuti)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Quinou prepláchneme, v hrnci ju zalejeme s 250 ml zeleninového vývaru (alebo vody) a varíme ju prikrytú približne 15 minút, kým neabsorbuje všetku vodu.
  2. Na panvici si rozohrejeme 1 lyžičku olivového oleja.
  3. V menšej miske si pomocou vidličky rozmiešame vajíčka so soľou a mletým čiernym korením.
  4. Vymiešané vajíčka vylejeme na panvicu a 1 minútu ich za občasného miešania varíme na miernom plameni.
  5. Potom znížime teplotu takmer na minimum (stupeň 3 z 9) a varíme ich za občasného miešania ešte približne 2 minúty. Odstavíme ich, ešte kým sú mierne vlhké a skôr než budú tuhé.
  6. Hotovú praženicu odstavíme nabok.
  7. Panvicu umyjeme a znova na nej rozohrejeme lyžičku olivového oleja.
  8. Pridáme umyté a nakrájané huby a restujeme ich 2 minúty.
  9. Potom k nim pridáme prelisované strúčiky cesnaku, tymián alebo iné bylinky a miešame 2 minúty.
  10. Napokon spolu zmiešame pripravené huby, uvarenú quinou a praženicu, dochutíme soľou a čiernym korením a podávame teplé.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy25 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal391 KCal
Sacharidy38 g
Vláknina5 g
Bielkoviny20 g
Tuky17 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu