Fit Recepty
Sleduj ma
Tekvicová omáčka na cestoviny (z 5 surovín)

Tekvicová omáčka na cestoviny (z 5 surovín)

Jesenné dni so sebou prinášajú nielen chladnejšie počasie, ale aj celú paletu sezónnych chutí, ktoré nás dokážu zahriať a povzbudiť. Medzi tieto lahodné poklady patrí aj tekvica, ktorá je mimoriadne výživnou surovinou. Tekvicová omáčka na cestoviny predstavuje skvelý spôsob, ako si dopriať jej chuť a vychutnať si ľahký obed alebo večeru, ktorá je fit, rýchla a pripravená len z pár surovín.

Tekvica je plná živín a má nízky obsah kilokalórií, čo ju robí ideálnou surovinou pre ľahké recepty. Je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a udržiavanie optimálnej váhy. Okrem toho obsahuje vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, a vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. Tekvica je tiež zdrojom minerálov, ako sú draslík a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre udržiavanie zdravého srdca a nervového systému.

Tekvicová omáčka na cestoviny je tiež skvelou voľbou pre vegetariánov. Výborným doplnkom môžu byť napríklad orechy, ktoré dodajú jedlu príjemnú chrumkavosť, alebo lístky čerstvého špenátu, ktoré obohatia omáčku o ďalšie živiny. Je ideálnym riešením, keď potrebujete rýchly obed do práce alebo ľahkú večeru po náročnom dni.

Tip od Lulu: Do omáčky môžeme pre ešte výraznejšiu chuť aj zvýšenie bielkovín pridať aj kúsky šunky alebo prosciutta. Ako základ odporúčam použiť strukovinové cestoviny - ideálne cícerové, kvôli ich nutričným vlastnostiam, ako aj výraznejšej, jemne orieškovej chuti.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Cestoviny uvaríme vo vriacej, osolenej vode al dente. Potom ich scedíme.
  2. V druhom hrnci si medzičasom uvaríme tekvicovú omáčku nasledovným spôsobom.
  3. Očistenú a nadrobno nakrájanú tekvicu zalejeme trochou vody, pridáme cesnak a varíme ich spolu do mäkka približne 15 minút.
  4. V hrnci necháme vodu iba natoľko, aby siahala do 3/4 objemu tekvice, a tieto suroviny spolu rozmixujeme tyčovým či stolným mixérom do hladka.
  5. Ešte teplú omáčku napokon rozmiešame s kozím syrom a vmiešame do nej aj nadrobno nakrájané sušené paradajky. V prípade potreby ešte omáčku dosolíme.
  6. Pripravenú omáčku podávame spolu s uvarenými cestovinami.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal520 KCal
Sacharidy82 g
Vláknina9 g
Bielkoviny32 g
Tuky9 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu