Quinoový šalát s kurkumou, granátovým jablkom a orechami
Zdieľaj recept s priateľmi:
Vynikajúci "superfood" šalát, ktorý si môžete vychutnať samostatne alebo napríklad ako prílohu k mäsu, grilovanej zelenine či grilovanému syru. Ak máte radi netradičné chute, isto si ho zamilujete. Tento quinoový šalát je vhodný aj pre vegánov a je nutrične skvelý či už k obedu, alebo kedykoľvek počas dňa keď vám chýba energia a niečo dobré v žalúdku :)
Kombinácia granátového jablka, orechov a papriky je nezvyčajná, no skutočne chutná a verím, že si ju zamilujete. Všetky ingrediencie sa dopĺňajú nie len chuťovo, ale i nutrične. Orechy obsahujú viac zinku ako ryby a mäso, sú bohaté na železo, meď a mangán a zároveň plné vitamínov skupiny B,E, horčíka a omega 3 mastných kyselín. Skvelé hodnoty quinoy sú tiež dôvodom, prečo ju tak často používam v receptoch. Je bezlepková a obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov a dokonca i esenciálnych aminokyselín.
Quinoový šalát je jednoduchý na prípravu a vďaka svojej krásnej farebnosti poteší očko každého vo vašej domácnosti. Vyskúšajte si ho pripraviť samostatne, alebo ako výživnú prílohu k hlavnému jedlu a uvidíte, že si ho zamilujete.
Quinou uvaríme vo vývare, prípadne vo vode (do ktorej pridáme soľ a korenia).
Orechy si nasucho opražíme na panvici.
Granátové jablko očistíme a vydlabeme z neho semienka.
Červenú papriku očistíme a nakrájame nadrobno.
V miske si nakoniec zmiešame uvarenú quinou so semienkami z granátového jablka, opraženými orechmi, olivovým olejom a v prípade záujmu aj nakrájanou paprikou.