Perfektný, šťavnatý a najmä zdravý mrkvový koláč s ovsenými vločkami a arašidovým maslom. Úplne jednoduchý recept na bezlepkový koláč z mrkvy, ktorý môžete upiecť tiež bez pridania vajec (ako náhradu použijete mleté ľanové semiačka a vodu). Pripraviť si ho môžete s použitím kokosového/trstinového cukru/xylitolu, či iného preferovaného granulového sladidla.
Koláč na raňajky? Áno, prosím. Tento zdravý ovsený mrkvový koláč je vďaka svojmu zloženiu perfektný na raňajky či už ku káve alebo čaju. Veď ovsené vločky sú predsa raňajková klasika a v tomto koláčiku rozhodne nechýbajú. Osobne preferujem piecť z ovsenej múky (pomletých ovsených vločiek), pretože zákusky sú zdravšie, ľahšie stráviteľné a zároveň aj chutné.
Zdravý mrkvový koláč je rovnako skvelý počas celého dňa alebo ako zákusok pre neohlásenú návštevu - jeho príprava netrvá dlhšie ako 5 minút! Všetky ingrediencie len spolu zmiešate a máte hotovo. Podávajte k nemu grécky jogurt dochutený vanilkou a medom, alebo ho môžete poliať arašidovým maslom.
Mrkvový koláč je jedna z dobrôt, ktoré milujú zrejme takmer všetci. Tak poďte na 5 minút do kuchyne a potešte celú rodinu.
1 vajce (alebo 1PL mletých ľanových semiačok+2PL vody)
štipka prášku do pečiva
orechy, hrozienka (voliteľné)
Postup
V miske si spolu zmiešame sypké ingrediencie a následne k nim primiešame aj tie zvyšné.
Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej alebo silikónovej formy a koláč pečieme 25-30 minút na 180 stupňoch. Veľkosť formy zvoľte podľa toho, aký vysoký chcete koláč mať a vzhľadom k tomu môžete prispôsobiť aj dĺžku pečenia (čím vyšší koláč, tým dlhšie sa bude piecť).
Hotový mrkvový koláč odporúčam podávať s kôpkou gréckeho jogurtu, ktorý môžeme dochutiť vanilkovým extraktom.