Lahodný mliečny bulgur s chia semienkami a brusnicami, ktorý sa hodí ako na raňajky, tak i ako sladký obed. Je pomerne nízkokalorický a obsahuje veľa vlákniny, vďaka čomu podporí trávenie. Ak sa pýtate, čo chutné sa dá uvariť z bulguru, určite siahnite aj po tomto recepte.
V prípade, že máte intoleranciu na kravské mlieko, odporúčam použiť rastlinné (mandľové alebo kokosové) mlieko. Okrem toho, že je ľahšie stráviteľné, dodá celému jedlu špecifickú chuť. Dozdobiť si ho môžete aj orieškami či ovocím.
Tip: Ak chcete v recepte znížiť obsah sacharidov a navýšiť obsah bielkovín, môžete namiesto medu použiť 1 odmerku proteínového prášku (odporúčam tento) .
Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica, ktorá môže chuťovo pripomínať oriešky. Obsahuje množstvo mikronutrientov ako fosfor, horčík, selén či železo a vitamín A. Je bohatý na vlákninu a má nízky obsah tuku. Používa sa napríklad ako príloha k jedlám, do šalátov, no môžete si z neho pripraviť aj chutné "rizoto" či rôzne sladké jedlá a kaše. Dá sa kúpiť v kamenných či internetových obchodoch so zdravou výživou, no tiež v supermarketoch.
Ak máte radi mliečnu ryžu, jednoduchý mliečny bulgur s chia semienkami a brusnicami si veľmi rýchlo obľúbite tiež.
Do vriaceho mlieka nasypeme prepláchnutý bulgur a chia semienka, a za občasného miešania kašu varíme, dokým bulgur úplne nezmäkne (zhruba 15-20 minút).
Doba varenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti zrna.
Keď kaša zhustla, bulgur je mäkký a chia semienka napučané, hrniec odstavíme z tepla a do kaše primiešame med a brusnice.