Sushi na sladko? Vyskúšajte túto zaujímavú obmenu a pochutnajte si na maki sushi na sladko s mangom a kokosom. Vytvorte si zaujímavý dezert ako pohostenie pre návštevu alebo sa ním zabavte len tak, po nedeľňajšom obede.
Vnútro tohto sladkého sushi tvorí mango. V kombinácii s kokosom ide o skutočnú lahôdku, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. Okrem manga môžete použiť napríklad aj broskyňu, prípadne žltý melón.
Na prípravu odporúčam použiť ryžu SOS Classic, ktorá sa skvele hodí aj do receptov na sushi. Podľa spísaného postupu dosiahnete akurátnu konzistenciu, takže odporúčam ho presne dodržať.
Ryžu najskôr zbavíme nadbytočného škrobu. Poriadne ju premyjeme pod tečúcou vodou v sitku, dokým cez ňu nebude pretekať číra voda.
Následne ryžu scedíme a v hrnci ju zalejeme s 330 ml studenej vody. Necháme ju prevrieť na silnejšom plameni, a potom ju varíme pod pokrievkou na miernom plameni po dobu 10 minút. Potom ju ešte necháme odstáť pod pokrievkou po dobu 10 minút. Výsledná ryža by mala byť lesklá, lepkavá, avšak zrnká by sa mali stále od seba oddeľovať.
Uvarenú ryžu premiestnime do misky (aby rýchlejšie vychladla) a následne ju zmiešame s kokosom, octom a medom. Ryžu necháme chvíľu vychladnúť.
Na rolovaciu podložku položíme morskú riasu, lesklou stranou nadol.
Vychladenú ryžu navrstvíme na morskú riasu, pričom necháme trochu voľného miesta z vrchnej strany riasy. Ryžu rukami zarovno zahladíme.
Približne do stredu, priečne cez rolku rozložíme hrubé plátky manga.
Ruky si navlhčíme a rolku prehneme od seba do polovice, aby sme prekryli celú náplň. Navlhčenými rukami rolku jemne zatlačíme, aby sa vnútro prepojilo a následne rolku úplne zrolujeme a opäť dobre zatlačíme (do tvaru valčeka).
Rolku napokon nakrájame ostrým a navlhčeným nožom. Odporúčam ho otrieť do kuchynskej utierky a navlhčiť vodou pred každým rezom.
Proces zopakujeme aj so zvyšnými 4 morskými riasami.