Dnes prinášam tip na chutný a zdravý obed všetkým milovníkom kokosu. Ten totiž nemusí byť používaný iba v dezertoch či raňajkových kašiach. Vyskúšajte spojenie kuracieho mäsa a kokosu v tomto jednoduchom recepte. Kuracie stehná na kokose s basmati ryžou vám učarujú :)
Z korenín hrá v tomto recepte hlavnú úlohu liečivá kurkuma, určite však nevynechajte ani tie ostatné - citrónová tráva a drievko škorice jedlu dodajú úžasnú chuť a arómu. V recepte som použila kokosové plátky/čipsy, no pokojne tiež môžete použiť strúhaný kokos. Nepridávajte ho hneď na začiatku, aby si zachoval svoju aromatickú chuť. S takýmto exotickejším jedlom sa perfektne páruje ryža jazmínová či basmati. Ja ich rada striedam a tentokrát som použila ryžu SOS Basmati. Tá je v poslednej dobe mojím úplným favoritom. Svojou kvalitou a charakteristickou vôňou a chuťou tento recept úžasne spestrila.
Recept som pripravovala s kuracími prsiami, s nimi sú vypočítané aj nutričné hodnoty. Použiť však môžete aj kuracie stehná, výsledok bude takmer identický, stehná však budú o čosi šťavnatejšie. Nech vám chutí.
1,5 hrnčeka (cca 300 g) ryže SOS Basmati (kúpite tu)
3 hrnčeky vody
1/2 ČL soli
700 g kuracích stehien alebo pŕs (bez kosti a kože)
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 PL olivového oleja
400 ml kokosového mlieka
100 g kelu alebo baby špenátu
60 g kokosových plátkov/čipsov
šťava z 1/2 limetky
1 celé drievko škorice
1/2 ČL sušenej citrónovej trávy
1 ČL soli
štipka drvených čili papričiek
1 ČL kurkumy
Postup
Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca, zalejeme troma hrnčekmi vody, pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju na slabom ohni, kým neabsorbuje všetku vodu.
V druhom, väčšom hnrci si na rozpálenom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, chvíľu ho restujeme a vmiešame k nemu koreniny. Mäso varíme za občasného miešania 10 minút.
Potom k mäsu pridáme celú škoricu, kokosové mlieko, nadrobno nakrájaný kel (alebo baby špenát), prelisované strúčiky cesnaku, kokos, šťavu z limetky a soľ.
Mäso varíme na miernom plameni ešte približne 8 minút.
Ak chcete, aby sa chute jedla ešte viac prepojili, môžete mäso po dovarení prikryť a nechať postáť (aj 30 min).
Napokon odporúčam primiešať do hrnca k mäsu 1/2 uvarenej ryže (na zahustenie jedla) a druhú polovicu servírovať vedľa.