Jednoduchý kuskus s červenou repou a hráškom je zdravý recept, ktorý poteší všetkých milovníkov kuskusových jedál, ale i červenej repy. Ak máte v chladničke vopred pripravené uvarené červené repy, tak je cviklový kuskus úplná rýchlovka.
O priaznivých zdravotných účinkoch cvikly sa snáď ani netreba baviť. Čo ale možno mnohí nevedia je, že tepelnou úpravou stráca podstatnú časť živín, a preto by sa mala najlepšie konzumovať surová, prípadne by sme ju mali variť neošúpanú.
Na tomto jedle je skvelé aj to, že sa dá pripraviť na množstvo spôsobov - bez syra a tuniaka si ho môžete vychutnať v ľahšej, vegánskej verzii. S feta syrom bude zase kuskus krémovejší a lahodnejší a tuniak mu zase pridá bohatú dávku bielkovín, omega 3 mastných kyselín, ale tiež nové spektrum chutí. Ak sa rozhodnete pripraviť si tento kuskus s cviklou bez pridania feta syra, môžete sa dokonca tešiť na celkom nízkokalorické jedlo s príjemným obsahom vlákniny.
Poďte vyskúšať tento chutný a jednoduchý kuskus s červenou repou a hráškom, napríklad ako zdravý a výživný obed či večeru. Nutričné hodnoty sú (ako vždy) vypočítané bez voliteľných surovín. A nezabúdajte, pri meraní surovín používajte hrnček s objemom 250 ml.
Červené repy uvaríme neolúpané vo vriacej vode do mäkka. Bude to trvať 40-60 minút, v závislosti od ich veľkosti.
Kuskus zalejeme vo veľkom hrnci dvojnásobným množstvom vriacej vody a prikryjeme ho.
Po 10 minútach, keď kuskus nasiakol všetku vodu, ho odokryjeme a vmiešame do neho očistené a najemno nastrúhané červené repy, nadrobno nasekanú červenú cibuľu, hrášok, olivový olej a v prípade záujmu aj feta syr. Ak náhodou nemáte radi surovú cibuľu, môžete ju predom orestovať na olivovom oleji.
Na záver do kuskusu vmiešame korenie a soľ podľa chuti. Kuskus s červenou repou môžeme podávať aj spolu s tuniakom.