Čo môže pripomenúť príjemnú dovolenku v Španielsku viac, ako čerstvá a voňavá paella? Vyčarujte si španielsku atmosféru priamo u vás doma, a to do pol hodinky. Táto jednoduchá paella s morskými plodmi vám ulahodí, poďte ju vyskúšať. Je skutočne nenáročná na prípravu a tá si vyžaduje iba zopár surovín.
Na prípravu paelly sa najlepšie hodí ryža strednozrnná, použila som ryžu SOS Classic. Nelepí sa, no zato krásne absorbuje vodu, a tak je ideálna na rizoto či paellu. Jej vynikajúca chuť a konzistencia vám zaručí skvelý finálny výsledok. Mix morských plodov kúpite v každom väčšom supermarkete v sekcii s mrazenými rybami. Väčšinou obsahuje krevety, kalamáre, slávky, prípadne aj chobotnice. Čo sa týka paradajkového základu, odporúčam použiť lúpané, sekané paradajky buď z konzervy alebo kartónu. Použiť môžete prípadne aj čerstvé paradajky, no mali by byť viac prezreté.
Verzií, v ktorých si môžete paellu pripraviť je mnoho, pokojne zapojte predstavivosť a vyskúšajte tú svoju. Táto jednoduchá paella s morskými plodmi je perfektná ako ľahší letný obed či večera. 1 sýta porcia obsahuje menej ako 300 kcal.
400 g lúpaných, krájaných paradajok (napríklad z konzervy)
600 - 700 ml zeleninového vývaru
300 g mix mrazených morských plodov
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 cibuľa (červená)
1 ČL mletej červenej papriky
1 ČL soli
1/2 ČL sušeného tymiánu/oregana
šťava z 1/2 citróna / 1 limetky
pór/jarná cibuľka/petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup
V hlbokej panvici si na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu.
Pridáme opláchnutú ryžu, dve minúty ju popražíme na cibuľke a potom zalejeme so 600 ml vývaru. Ryžu osolíme a okoreníme, pridáme aj paradajky.
Paellu varíme zakrytú približne 10 minút.
Potom do nej pridáme rozmrazené morské plody, prelisované strúčiky cesnaku, šťavu z 1/2 citróna alebo 1 limetky a v prípade potreby ešte 100 ml vývaru.
Paellu párkrát premiešame a odokrytú varíme ešte 8 - 10 minút.