Ak ste tiež fanúšikmi mäsitých jedál na sladký spôsob, tak si tento recept na perfektné hovädzie soté s brusnicami úplne zamilujete. Je tak jednoduché na prípravu a výsledok ohúri nielen perfektnou, sladkastou chuťou, ktorá sa spája s výraznou hovädzinou, no keďže budeme mäso dusiť pomaly približne hodinu, dosiahneme aj jeho dokonalú, jemnú štruktúru. Určite si recept uložte, je perfektný!
Hovädzie mäso budeme v tomto recepte dusiť približne hodinu, nakoľko chceme dosiahnuť jeho jemnučkú štruktúru. A keďže sa bude s brusnicami po celú tú dobu variť, neskutočne nasiakne ich chuťou. V druhej polovici dusenia odporúčam mäso podliať trochou vody, aby sa nám vytvorila krémová omáčka, ktorá bude aj bohatá na chuť.
Hovädzie na brusniciach som podávala s ryžou SOS Classic, ktorá sa k nemu hodila ako neutrálnou chuťou, tak i štruktúrou. Túto kombináciu vám tak vrele odporúčam. Ryžu pred varením dobre prepláchnite, aby ste ju zbavili čo najväčšieho množstva škrobu. Chceme totiž, aby jej zrnká v tomto recepte vynikli, nie ako pri recepte na rizoto.
Verím, že vám toto hovädzie s brusnicami bude veľmi chutiť, u nás doma zožalo obrovský úspech. Navyše ním svojmu telu doplníte aj bohatú dávku železa. Dobrú chuť :)
Vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
Pridáme na malé kúsky nakrájané hovädzie mäso a restujeme ho na silnom plameni približne 2 minúty.
Potom pridáme paradajkový pretlak, korenie, sušené brusnice, zamiešame a hrniec prikryjeme.
Mäso dusíme približne 60 minút na slabom ohni, pričom ho občas premiešame a ak treba, podlejeme trochou vody (to odporúčam až po 30 minútach dusenia). Ku koncu mäso osolíme.
Medzitým ryžu dobre prepláchneme pod tečúcou vodou a v menšom hrnci ju potom zalejeme s 500 ml vody.
Pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju do mäkka, približne 15 minút.
Hotové mäso podávame spolu s uvarenou ryžou a môžeme doplniť o bylinky.