Vyskúšajte tento jednoduchý recept na fitness ryžový nákyp s tvarohom. Chutí vynikajúco, je šťavnatý, dobre zasýti a poskytne hodnotnú dávku bielkovín. Ak na vás prišla chuť na sladký obed, tento recept odporúčam všetkými desiatimi. Nákyp je bez lepku aj bez cukru.
Na prípravu ryžového nákypu som použila ryžu SOS Classic - má stredné zrno a po uvarení v dostatočnom množstve tekutiny zabezpečí krémovú konzistenciu jedla. Na prípravu sladkého ryžového nákypu je teda ideálna.
Do receptu môžete pre dodatočné navýšenie obsahu bielkovín pridať aj za odmerku proteínového prášku, ideálne v príchuti vanilka či kokos. Ak práve doma nemáte chia semienka, pokojne ich môžete z receptu vynechať, konzistenciu nákypu to nezmení. Ryžový nákyp som pripravila bez cukru, a to za pomoci xylitolu. Na osladenie však môžete použiť aj iné sladidlo v adekvátnom množstve, prípadne stéviu či flavdrops.
Z uvedených surovín vám výjde 6 veľkých porcií. 1 porcia obsahuje okolo 345 kcal a 20 g bielkovín.
Ak recept vyskúšate, poteším sa, ak ma označíte na Instagrame, prípadne mi napíšete, ako vám chutilo. Ja sa neviem dočkať, až si tento recept pripravím znova!
jahodovo-orechové maslo, mrazom sušené ovocie (na ozdobu)
Postup
Ryžu zalejeme mliekom a varíme ju o mäkka približne 15 minút.
Potom do ryže vmiešame xylitol, 3 žĺtka, odkôstkované čerešne, citrónovú kôru, tvarohy, semienka, prípadne aj proteín a dobre premiešame.
Bielky vyšľaháme v miske do hustej peny a následne ich opatrne vmiešame do pripravenej ryže.
Ryžovú zmes premiestnime do zapekacej misy s rozmermi okolo 30 x 24 cm (odporúčam ju predtým vystriekať olejom) a nákyp pečieme 40-45 minút pri 170 stupňoch na programe horný + dolný ohrev.
Nákyp zatuhne viac po tom, čo postojí aspoň 3 hodiny v chladničke. Na záver ho môžeme dozdobiť orechovým maslom a mrazom sušeným ovocím.