Fit Recepty
Sleduj ma
Fit zeleninová musaka

Fit zeleninová musaka

Fit zeleninová musaka bez mäsa je odľahčená verzia klasickej musaky, plná zeleniny. Verím, že si tento recept nájde svojich priaznivcov snáď v každej domácnosti.

Základ musaky (moussaky) tvoria zemiaky a baklažán. Namiesto mäsovej plnky si však pripravíme zeleninovú zmes, ktorú správne dochutíme koreninami a verím, že mäso vám v tejto verzii musaky chýbať vôbec nebude. Kto by si však chcel túto zeleninovú musaku pripraviť s mäsom, môže do zeleninovej zmesi pokojne pridať aj mleté hovädzie mäso.

V tomto recepte sa môžete tešiť na kopec zeleniny a skvelých chutí. Nedajte sa odradiť dlhším zoznamom surovín ani postupom, recept je to skutočne jednoduchý, aj keď oproti mojim bežným fit receptom je o čosi zdĺhavejší na prípravu. Ale poviem vám, výsledok stojí za to! Fit zeleninová musaka sa môže popýšiť svojím nízkym obsahom kalórií a na druhej strane poteší aj množstvom vlákniny a celkom slušným podielom bielkovín, a to aj napriek tomu, že je bez mäsa. Bešamelová omáčka s parmezánom je ako čerešnička na torte. Isto ju nevynechajte.

Ak máte radi zeleninové jedlá, tak túto bezmäsitú musaku so zeleninou rozhodne nevynechajte zo svojho jedálnička.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 500 g mrkvy
  • 500 g bielej tekvice (obyčajná alebo patizón)
  • 500 g baklažánu
  • 400 g zemiakov
  • 400 g paradajkového pyré
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/4 ČL bieleho korenia
  • 1 ČL sušeného oregana
  • na bešamel:
  • 2 PL masla
  • 3 PL špaldovej múky (prípadne inej)
  • 350 ml polotučného mlieka
  • 80 g strúhaného parmezánu
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Mrkvu a tekvicu očistíme, tekvicu zbavíme semiačok a nastrúhame ich najemno.
  2. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
  3. Pridáme nastrúhanú zeleninu a 2 minúty miešame.
  4. Následne zeleninu osolíme, okoreníme, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a zalejeme paradajkovým pyré. Za občasného miešania ju varíme do mäkka, približne 15 minút.
  5. Medzičasom si očistíme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky (s hrúbkou okolo 0,5 cm).
  6. Zemiaky poukladáme na spodok zapekacej formy (s rozmermi okolo 35 x 20 cm).
  7. Na vrstvu zemiakov poukladáme umytý a tiež na tenko nakrájaný baklažán.
  8. Na baklažánovú časť navrstvíme uvarenú mrkvovo-tekvicovú zmes a poriadne ju špatuľou zatlačíme a zarovnáme.
  9. Mlieko si rozmiešame v hrnčeku spolu s 2 lyžicami múky.
  10. V menšom hrnci si rozpustíme maslo a následne k nemu pridáme mliečnu zmes.
  11. Bešamel povaríme 2 minúty a následne do neho prisypeme aj strúhaný parmezán. Miešame ho do zhustnutia a necháme ho prevrieť.
  12. Hotový bešamel vylejeme na vrch musaky.
  13. Musaku prikryjeme zvrchu alobalom a pečieme ju 45-50 minút pri 220 stupňoch. Po pol hodine môžeme dať alobal dole.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy80 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal493 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina15 g
Bielkoviny20 g
Tuky17 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu