Fit zeleninová musaka bez mäsa je odľahčená verzia klasickej musaky, plná zeleniny. Verím, že si tento recept nájde svojich priaznivcov snáď v každej domácnosti.
Základ musaky (moussaky) tvoria zemiaky a baklažán. Namiesto mäsovej plnky si však pripravíme zeleninovú zmes, ktorú správne dochutíme koreninami a verím, že mäso vám v tejto verzii musaky chýbať vôbec nebude. Kto by si však chcel túto zeleninovú musaku pripraviť s mäsom, môže do zeleninovej zmesi pokojne pridať aj mleté hovädzie mäso.
V tomto recepte sa môžete tešiť na kopec zeleniny a skvelých chutí. Nedajte sa odradiť dlhším zoznamom surovín ani postupom, recept je to skutočne jednoduchý, aj keď oproti mojim bežným fit receptom je o čosi zdĺhavejší na prípravu. Ale poviem vám, výsledok stojí za to! Fit zeleninová musaka sa môže popýšiť svojím nízkym obsahom kalórií a na druhej strane poteší aj množstvom vlákniny a celkom slušným podielom bielkovín, a to aj napriek tomu, že je bez mäsa. Bešamelová omáčka s parmezánom je ako čerešnička na torte. Isto ju nevynechajte.
Ak máte radi zeleninové jedlá, tak túto bezmäsitú musaku so zeleninou rozhodne nevynechajte zo svojho jedálnička.
Mrkvu a tekvicu očistíme, tekvicu zbavíme semiačok a nastrúhame ich najemno.
Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
Pridáme nastrúhanú zeleninu a 2 minúty miešame.
Následne zeleninu osolíme, okoreníme, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a zalejeme paradajkovým pyré. Za občasného miešania ju varíme do mäkka, približne 15 minút.
Medzičasom si očistíme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky (s hrúbkou okolo 0,5 cm).
Zemiaky poukladáme na spodok zapekacej formy (s rozmermi okolo 35 x 20 cm).
Na vrstvu zemiakov poukladáme umytý a tiež na tenko nakrájaný baklažán.
Na baklažánovú časť navrstvíme uvarenú mrkvovo-tekvicovú zmes a poriadne ju špatuľou zatlačíme a zarovnáme.
Mlieko si rozmiešame v hrnčeku spolu s 2 lyžicami múky.
V menšom hrnci si rozpustíme maslo a následne k nemu pridáme mliečnu zmes.
Bešamel povaríme 2 minúty a následne do neho prisypeme aj strúhaný parmezán. Miešame ho do zhustnutia a necháme ho prevrieť.
Hotový bešamel vylejeme na vrch musaky.
Musaku prikryjeme zvrchu alobalom a pečieme ju 45-50 minút pri 220 stupňoch. Po pol hodine môžeme dať alobal dole.