Zbožňujete šúľance? Potom si určite pripravte tieto fit šúľance z tvarohového cesta s makom. Na prípravu cesta budete potrebovať iba 3 suroviny. Poďte si zaspomínať na detské časy a pochutnajte si na týchto chutných fit šúľancoch s makom.
Príprava týchto šúľancov z tvarohového cesta je jednoduchšia a rýchlejšia v porovnaní s receptom na šúľance zo zemiakového cesta. V tomto prípade totiž nemusíme variť a lúpať zemiaky. Stačí spolu zmiešať tvaroh, vajcia a celozrnnú špaldovú múku a môžeme sa pustiť rovno do šúľania. Tvarohové šúľance sú teda určite menej pracné a navyše obsahujú oveľa viac bielkovín z tvarohu.
Skúšala som viacero variácií na tento recept, avšak tento u mňa zabodoval najviac - šúľance totiž neboli ani príliš mäkké, ani sa nerozpadávali. Boli také akurát. Tí, ktorí si až tak nezakladajú na skvelých nutričných hodnotách si môžu šúľance napokon poliať aj roztopeným maslom. Ja ich mám však rada aj bez neho, tak skúste túto verziu tiež. Ak náhodou nemáte radi mak, môžete si šúľance pripraviť s vašou obľúbenou posýpkou. Pokojne to môže byť aj namrvený tvaroh či opečená celozrnná strúhanka. Vďaka maku sú však tieto fit tvarohové šúľance nutrične výživné, obsahujú vysoký podiel omega 3 mastných kyselín a tiež celú škálu vitamínov a minerálov.
Fit šúľance z tvarohového cesta si dozaista obľúbite :)
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú zľahka osolíme.
V miske si zmiešame všetky suroviny na cesto dohromady. Cesto by malo byť pevné a husté.
Z cesta vytvarujeme dva dlhé valčeky, ktoré položíme na pomúčenú dosku a následne z nich nožom odkrajujeme menšie šúľance. Ak sa cesto príliš lepí, poprášime ho trochou múky.
Odkrojené šúľance následne môžeme (no nemusíme) vytvarovať rukami, aby sme sa zbavili hranatých okrajov.
Hotové šúľance vložíme do vriacej vody. Keď už všetky vyplávajú na povrch, necháme ich variť ešte 4 minúty.
Následne šúľance precedíme a zľahka prepláchneme studenou vodou.
V menšej miske si zmiešame mletý mak s nastrúhanou citrónovou kôrou.
Naservírované šúľance posypeme makovou zmesou a osladíme ich buď medom alebo práškovým xylitolom. Šúľance môžeme na záver poliať aj roztopeným maslom.