Domáce mrkvové pečivo so slivkovou náplňou je odjakživa mojím obľúbeným. Tieto fit mrkvové taštičky predstavujú poupravený recept na tradičné mrkvové taštičky plnené slivkovým lekvárom. Vďaka pridanej cícerovej a celozrnnej múke obsahujú vyšší podiel bielkovín a vlákniny. Neobsahujú žiaden pridaný cukor ani stužený tuk.
Recept je veľmi jednoduchý a potešia aj jeho priaznivé nutričné hodnoty. Taštičky majú celkovo nízky obsah tuku (iba 3 g na 1 kus), keďže väčšina tuku ktorý by mal ísť do klasického receptu je v tomto recepte nahradená jablkovým pyré a banánmi. Lekvár si zase pripravíme jednoduchým rozvarením sušených sliviek a datlí, čím pečivu pridáme na sladkosti bez toho, aby sme do neho museli pridávať akýkoľvek cukor či med. A to je oproti klasickému receptu ďalšia obrovská výhoda - majú totiž nižší obsah sacharidov aj kalórií.
V prípade, že cícerovú múku doma nemáte, môžete ju nahradiť celozrnnou múkou, len dohliadnite na to, aby bolo cesto dostatočne hustej konzistenie a dalo sa ľahko vyvaľkať.
Vyskúšajte moje fit mrkvové taštičky napríklad ako víkendové raňajky či desiatu do práce a školy.
Slivky, datle a vodu dáme do malého hrnca a necháme prevrieť.
Hmotu občas premiešame a potlačíme vidličkou, aby sa suroviny prepojili do lekváru.
Keď vznikne homogénna polopevná masa, lekvár odstavíme z tepla a necháme vychladnúť.
V mixéri si spolu rozmixujeme mrkvu, banány a jablkové pyré a kokosový olej takmer dohladka.
Hmotu následne vylejeme do misky, pridáme cícerovú múku, celozrnnú múku, prášok do pečiva a vytvoríme cesto.
Ak sa vám bude zdať cesto príliš mäkké a ťahavé, pridajte ešte kúsok celozrnnej múky.
Keď je cesto hovoté, po častiach ho natenko vyvaľkáme, pokrájame na štvorce a do každého do stredu nadávkujeme cca 1/2 lyžičky lekváru.
Každý štvorec preložíme na polovicu do trojuholníka a vidličkou pozatláčame okraje.
Mrkvové taštičky potom uložíme na papierom na pečenie vystlatý plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25-33 minút (v závislosti od veľkosti taštičiek a výkonnosti rúry). Ak ich príliš prepečiete, budú tvrdšie, preto ich už po 20-tich minútach pečenia pre istotu kontrolujte špajlou. Ak na nej neostane cesto, taštičky sú hotové.
Najlepšie chutia teplé, takže je dobré ich pred podávaním ohriať.