Určite ste už počuli o klasickom coleslaw šaláte, ktorý je tak obľúbený vďaka svojej chrumkavej textúre a sviežej chuti. Čo ak by som vám ale povedala, že existuje fit verzia tohto populárneho šalátu, ktorú si môžete pripraviť rýchlo a jednoducho a len z 5 surovín? Tento fit coleslaw šalát je ideálny pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravý životný štýl alebo schudnúť a pritom si chcú pochutiť na niečom chutnom a ľahkom. Tento recept na coleslaw je nízkotučný a pri 1 sýtej porcii obsahuje len okolo 155 kcal a až 10 g bielkovín, takisto je bohatý na vlákninu.
Kombinácia surovín v tomto recepte je dokonale vyvážená tak, aby zabezpečila nielen skvelú chuť, ale aj priaznivé výživové hodnoty. Je to zdravá verzia tradičného coleslaw šalátu, ktorý je často pripravovaný s majonézou a ďalšími zbytočne kalorickými ingredienciami. V tomto recepte využijeme alternatívne ingrediencie, ktoré dodávajú šalátu takmer rovnako lahodnú chuť, avšak s nižším obsahom kalórií a tukov.
Pri príprave tohto fit coleslaw šalátu sa zameriavame na jednoduchosť a funkčnosť. Základnými surovinami sú kapusta, mrkva a nízkotučný cream cheese alebo grécky jogurt. Tieto suroviny sú nielen ľahko dostupné, ale aj veľmi zdravé. Kapusta je bohatá na vitamíny C a K, ako aj na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie. Mrkva pridáva do šalátu sladkú chuť a je tiež skvelým zdrojom beta-karoténu, ktorý je dôležitý pre zdravie našich očí. Nízkotučný cream cheese slúži ako ľahšia alternatíva k majonéze a vytvára lahodne krémovú textúru bez zbytočne pridaných tukov. Ak si chcete šalát odľahčiť ešte o čosi viac, pokojne použite grécky biely jogurt - šalát v tomto prípade bude o trochu kyslejší.
Tento jednoduchý coleslaw šalát je nielen zdravý, ale je aj veľmi všestranný. Môžete ho podávať ako prílohu k hlavnému jedlu, ale je tiež skvelou voľbou ako ľahký šalát k pečivu na večeru. Vďaka jeho zloženiu vám po ňom nebude ani ťažko. Ak máte radi experimentovanie, môžete pridať aj ďalšie ingrediencie podľa svojich preferencií.
Ingrediencie
1/2 (cca 400 g) bielej kapusty
2 ks (cca 200 g) stredne veľké mrkvy
100 g cream cheese light (prípadne biely grécky nízkotučný jogurt)
1-2 ČL citrónovej šťavy
1 ČL horčice
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup
Kapustu a mrkvy umyjeme, očistíme a nastúhame na jemno. Pre urýchlenie času môžeme použiť kuchynský robot.
V miske si zmiešame cream cheese s horčicou a citrónovou šťavou. Pridáme nastrúhanú zeleninu, osolíme a okoreníme podľa chuti a dobre zamiešame.
Coleslaw šalát odporúčam nechať odstáť v chladničke aspoň 4 hodiny, aby sa jeho chute prepojili.