Celozrnné cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku a hlivou ústricovou
Zdieľaj recept s priateľmi:
Najnovšie je toto naše najobľúbenejšie jedlo s medvedím cesnakom. Po tejto kombinácii pesta z medvedieho cesnaku s perfektne dochutenou hlivou ústricovou a celozrnnými cestovinami sa budete zalizovať až za ušami, dúfam, minimálne tak ako my. V sezóne medvedieho cesnaku si tento recept určite zamilujete.
Medvedí cesnak má perfektné prečisťovacie vlastnosti, pomôže aj pri žalúdočných či kožných problémoch, problémoch s vyskoým krvným tlakom, kŕčovými žilami aj bolesťami hlavy. Listy rastliny obsahujú vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6. Jeho listy majú (rovnako ako klasický cesnak) anitbakteriálny, antioxidačný, protirakovinotvorný, protisklerotický a imunostimulačný účinok.
Hliva ustricová je tiež dobre známa svojimi blahodárnymi účinkami na zdravie. Chráni srdce a cievy, posilňuje organizmus, pomáha v boji s rakovinou a navyše je to prírodné antibiotikum.
Doprajte si toto zdravé, nutrične hodnotné jedlo na obed či na večeru. Určite to nebude prvý a poslednýkrát :)
Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode domäkka.
Medvedí cesnak poriadne umyjeme a usušíme.
Následne ho spolu s olivovým olejom, orechami, citrónovou šťavou a soľou rozmixujeme v sekáčiku na jemnú pastu.
Odporúčam pridať aj strúhaný parmezán, no v prípade že ho chcete vynechať, nič sa nestane (pesto bez neho vydrží dlhšie) - dodáva mu však ešte zaujímavejšiu chuť.
Pokiaľ je pesto príliš husté, pridáme ešte trochu oleja a v prípade, že je príliš riedke, pridáme ešte orechy.
Vo väčšej panvici si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
Pridáme umytú a nakrájanú hlivu, zamiešame, osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku a miešame, dokým hliva nezmäkne - zhruba 5 minút.
Uvarené cestoviny rozmiešame s polovicou hotového pesta, pričom pridávame viac podľa potreby (nutričné hodnoty sú vypočítané s polovičnou dávkou pesta).
Na záver pridáme opečenú hlivu a jedlo podávame teplé.