Chutný a v neposlednom rade veľmi zdravý amarantový šalát so sladkým zemiakom, ktorý si môžete vychutnať ako raňajky, obed, desiatu či večeru. Šalát nielen dobre zasýti, ale dodá tiež telu množstvo vitamínov a minerálov. V prípade, že preferujete sladšie jedlá, odporúčam do šalátu pridať 1-2 lyžice medu. Ak zase milujete orechové maslá, odporúčam ich ku koncu primiešať, čím posuniete tento šalát do ďalšieho levelu! :)
Amarant, tiež známy ako láskavec, je nutrične hodnotná bezlepková obilnina. Je plný kvalitných bielkovín, vlákniny, stopových prvkov, aminokyselín, minerálnych látok a vitamínov. Jeho obsah výživných látok prevyšuje ostatné obilniny. Nájdete v ňom vysoký obsah železa, vápnika, medi, zinku, horčíka, draslíka, vitamínov A, B, C, E aj kyseliny listovej.
Tento amarantový šalát so sladkým zemiakom síce dobre zasýti, no zároveň neublíži vašej línii. Vďaka sladkému zemiaku a jablku je prirodzene sladký a obsahuje veľmi málo tuku, a tak si ho môžete dopriať skutočne bez výčitiek, aj vo väčšom množstve. Vyskúšajte ale aj verziu s orechovým maslom - šalát je vďaka nemu lahodne krémový a obsahuje viac zdraviu prospešných tukov.
Sladký zemiak umyjeme, nožom do neho urobíme zopár dierok, položíme ho na pekáč a pečieme 45 minút pri 200 stupňoch do mäkka.
Zemiak by mal byť po dopečení vo vnútri mäkký a jeho šupka by sa mala dať jednoducho odstrániť.
Amarant prepláchneme, zalejeme vodou a varíme na miernom plameni po dobu 15-20 minút, dokým nenasiakne všetku vodu.
Upečený sladký zemiak roztlačíme vidličkou na kašu, zmiešame ho s uvareným amarantom, škoricou a nastrúhanými jablkami alebo jablkami nakrájanými na menšie kocky.
Šalát ochutnáme a v prípade, že je málo sladký, pridáme do neho trochu medu.
V prípade záujmu do neho môžeme zamiešať aj arašidové či orechové maslo.