Zapekané cestoviny s tofu a tuniakom sú veľmi vďačné jedlo, ktoré si môžete navariť na niekoľko dní dopredu a pochutí si na nich celá rodinka. Sú plné bielkovín a zdravých surovín. Tak ak znova raz neviete, čo do hodinky pripraviť na stôl, odporúčam napríklad túto dobrotu.
Pripraviť si ich môžete s použitím akýchkoľvek cestovín - nezáleží na type ani tvare. Špirály, motýliky, penne či dokonca fliačky - fungovať budú všetky. Celiatici môžu použiť napríklad pohánkové či kukuričné cestoviny. Zapekané cestoviny si pripravíme s paradajkovou omáčkou a syrom, doplníme ich o tie správne koreniny a samozrejme, nemôže chýbať ani cesnak. Zo zeleniny v tomto recepte použijeme cuketu a kukuricu, no ak máte práve kreatívnu chvíľku, alebo musíte vyprázdniť zásoby v chladničke, pokojne si recept prispôsobte podľa seba, verím, že na ňom nie je čo pokaziť.
Čaká na vás príjemných 40 g bielkovín na porciu a jedlo nie je chudobné ani na vlákninu. Tofu a tuniak sú suroviny bohaté na množstvo mikronutrientov, a teda jedlo obohatia o celé spektrum vitamínov a minerálov. Nechýbajú ani omega 3 mastné kyseliny.
Ak sa vám teda doma povaľujú zásoby tofu a tuniaka a neviete čo s nimi, určite si tento recept pripravte, je veľmi chutný a jednoduchý zároveň. Zapekané cestoviny s tofu a tuniakom chutia najlepšie teplé a posypať ich môžete aj strúhaným parmezánom. Mňam!
150 g strúhanej mozzarelly (s nižším obsahom tuku)
50 g kukurice
2 strúčiky cesnaku
1 ČL oregana
1 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
čerstvá bazalka (voliteľné)
Postup
Cestoviny uvaríme vo vriacej, osolenej vode takmer do mäkka (varíme ich okolo 10 minút). Následne ich precedíme.
Vo veľkom hrnci alebo v mise si zmiešame uvarené cestoviny spolu s nastrúhanou cuketou, nakrájaným tofu, tuniakom zbaveným šťavy, strúhaným syrom a kukuricou.
Pridáme aj paradajkové pyré, koreniny, soľ, prelisovaný cesnak, v prípade záujmu aj čerstvú bazalku a všetko spolu poriadne premiešame.
Takto pripravené cestoviny premiestnime do väčšej zapekacej formy (s rozmermi okolo 35x25 cm).
Cestoviny pečieme 30 minút pri 190 stupňoch. Tuhé budú až po odležaní v chladničke.