Výborné kari zemiaky s baklažánom
Vegetariánske, sýte jedlo hotové do 30 minút - tieto výborné kari zemiaky sa stanú jedným z vašich obľúbených jedál. Na ich prípravu vám postačia iba zemiaky, baklažán a korenie, avšak hotové jedlo bude stále pastvou aj pre oči. Ak hľadáte tip na rýchly a sýty zeleninový obed či večeru do 300 kcal a s nízkym obsahom tuku, poďte so mnou variť.
Nové alebo baby zemiaky majú tenkú šupku, preto ich netreba šúpať a stačí ich dobre umyť pod tečúcou vodou. Pod šupkou sa zvyčajne nachádza najviac vitamínov, čo platí aj pre baklažán, preto ho pred varením nešúpte, iba tiež poriadne umyte. Ak by ste si chceli do jedla pridať aj zdroj bielkovín, odporúčam pridať buď kúsky kuracieho mäsa alebo tuniaka, hodiť sa budú aj k bylinkovej omáčke.
Baklažán je nízkokalorický, bohatý na vlákninu, draslík, vitamíny B, mangán a meď, a tak týmto kari zemiakom dodá porciu zdraviu prospešných živín, ako aj svojskú chuť. Samotné kari korenie je významným liečivom vo všetkých krajinách východného sveta. Veľmi efektívne bojuje proti zápalom, pomáha na celý tráviaci systém, znižuje krvný tlak a má antibakteriálne účinky. Zaradenie aspoň niekoľkých najvýznamnejších korenín do jedálnička môže výrazne pomôcť nášmu celkovému zdraviu.
Ak máte radi exotické ázijské chute, tak tieto výborné kari zemiaky sú určite pre vás. Bylinková omáčka z jogurtu, dochutená sviežou mätou a citrónovou šťavou sa perfektne hodí k takto korenenému jedlu, preto ju určite nevynechajte.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- Na zemiaky:
- 800 g nových alebo baby zemiakov
- 1 menší baklažán (400 g)
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL kari korenia (odporúčam toto)
- 1/2 ČL kurkumy (odporúčam túto)
- 2 PL vody
- 2 PL citrónovej šťavy
- nasekaný koriander (podľa chuti)
- čili vločky (podľa chuti)
- soľ a čierne mleté korenie (podľa chuti)
- Na bylinkovú omáčku:
- 180 g nízkotučného gréckeho jogurtu
- 2 PL nasekanej čerstvej mäty
- 1 PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 1/2 ČL mletej rasce
- soľ (podľa chuti) (odporúčam túto)
Postup
- Zemiaky dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame na polovice alebo na štvrtiny, ak sú príliš veľké.
- Vložíme ich do hrnca, podlejeme vlažnou vodou, osolíme a dáme variť približne na 10 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké, ale nerozpadávajú sa. Zemiaky potom scedíme.
- Medzitým si nakrájame baklažán na približne 2 cm kocky.
- V malej miske zmiešame dohromady kari korenie, kurkumu a vodu, kým sa nevytvorí pasta.
- Na miernom plameni si v hlbokej panvici (odporúčam túto) rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájaný cesnak približne 20 sekúnd. Pridáme kari pastu a varíme ďalších 30 sekúnd.
- Pridáme nakrájaný baklažán a miešame 2 minúty. Potom pridáme aj zemiaky a všetko spolu miešame, kým korenie pekne neobalí zmes. Necháme ich ešte 5 - 7 minút povariť a občasne premiešame.
- Pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a dozdobíme nasekaným koriandrom a čili vločkami.
- Bylinkový jogurt si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a podávame ho s hotovými, ešte teplými zemiakmi.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 314 KCal | |
Sacharidy | 51 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 4 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkotučnéVegetariánskeBez vajecObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.