Špagety bolognese vo vegánskej verzii? Veru, aj to je možné. Základnou surovinou v recepte je šošovica, ktorá nám hravo nahradí mäso. Vegánske šošovicové bolognese sú plné zeleniny, vlákniny a tiež dobre zasýtia. Ak chcete vyskúšať takúto zaujímavú obmenu, poďte recept vyskúšať.
Vďaka šošovici je jedlo bohaté na široké spektrum mikronutrientov aj vlákniny. Taktiež je dobrým rastlinným zdrojom bielkovín.
V prípade záujmu môžete uvedené koreniny nahradiť aj korením na špagety, aby jedlo získalo ešte autentickejšiu chuť. Cestoviny môžete použiť akékoľvek, ideálne však budú celozrnné špagety. Bezlepkáčom odporúčam použiť kukuričné cestoviny. Paradajky môžete použiť konzervované alebo čerstvé.
Z uvedených surovín vám výjde 6 veľkých porcií. Množstvo ingrediencií si teda môžete prispôsobiť podľa seba. Prípadne si môžete omáčku pripraviť v uvedenom množstve a zvyšok, ktorý nezjete, dať zamraziť.
Vegánske bolognese so šošovicou si isto obľúbia aj nevegáni. Ak recept vyskúšate, určite mi napíšte, aký mal u vás doma úspech. Tak teda dobrú chuť :)
Do veľkého mixéra vložíme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zelerové stonky, očistené strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu a paradajky.
Zmes rozmixujeme na drobné kúsky, nie však úplne dohladka.
Vzniknutú omáčku dáme do veľkého hrnca a pridáme k nej surovú šošovicu, koreniny, soľ, vodu, dobre zamiešame a varíme ju približne 40 minút na miernom plameni, dokým sa šošovica uvarí do mäkka.
Medzičasom si v osolenej vriacej vode uvaríme cestoviny do mäkka a následne ich scedíme.
Do hotovej šošovicovej omáčky napokon pridáme aj nasekané čerstvé bylinky a dobre ju zamiešame.