Jednoduché vegánske kokosové lievance s chia semienkami, ktoré vás vo víkendové ráno pohladia na duši. Ak teda hľadáte recept na lievance z kokosovej a ovsenej múky, tento si isto uložte.
Priznám sa bez nátlaku, že mojím pôvodným zámerom s týmto receptom bolo vytvoriť výborné vegánske vafle s použitím kokosovej múky. Čo vám viem s určitosťou povedať je, že tento recept nie je vhodný do vaflovača, avšak.. v podobe lievancov chutí neskutočne dobre! Spoločne s kokosovou múkou som v recepte použila aj ovsenú, ktorú si v prípade potreby môžete jednoducho vyrobiť zomletím ovsených vločiek. Chuť a vôňa kokosu je v týchto lievancoch naozaj dominantná a spolu s jemným závanom škorice sa krásne dopĺňajú.
Z uvedeného množstva by vám malo výjsť 16 lievancov, ktoré predstavujú 2 sýte porcie. V prípade že by ste si chceli lievance pripraviť v o čosi menej kalorickej verzii, môžete z cesta vynechať strúhaný kokos. Ako náhradu vajíčka používam zmes z chia semienok, ktorá sa hodí nielen do tohto receptu, ale aj do mnohých iných receptov na pečenie. Dúfam, že sa vám recept zapáči natoľko, že ho vyskúšate aj vo vlastnej kuchyni :)
kokosový olej v spreji (na postriekanie panvice) (kúpite tu)
čerstvé ovocie a orechy na ozdobu (podľa chuti)
extra javorový sirup na poliatie (voliteľné)
Postup
Začneme s prípravou náhrady vajíčka, na ktorú si v pohári zmiešame chia semienka s vodou. Necháme 5 minút odstáť.
Kým nám chia zmes tuhne, zmiešame si všetky suché ingrediencie, a teda kokosovú múku, ovsenú múku, strúhaný kokos, kypriaci prášok, škoricu a soľ. Odložíme stranou.
V ďalšom kroku si zmiešame vlhké ingrediencie, teda javorový sirup, vanilkový extrakt, roztopený kokosový olej a rastlinné mlieko. Nakoniec pridáme aj chia zmes. Premiešame metličkou.
Napokon už iba prelejeme vlhkú zmes do tej suchej a zľahka premiešame, kým sa nevytvorí hladké cesto.
Rozohriatu panvicu postriekame olejom v spreji podľa potreby. Potom na panvicu dávkujeme približne 2 PL cesta na jeden lievanec.
Podávame s čerstvým ovocím, orechami a preliate javorovým sirupom.