
Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom
Chilli con carne je jedným z najobľúbenejších výdatných jedál a teraz si ho pripravíme vo vegánskej a bezmäsitej verzii. Zdravé vegánske chilli s quinoou a sladkým zemiakom vás svojou chuťou rozhodne očarí. Jemná oriešková chuť quinoi je dokonale vyvážená sladkosťou sladkého zemiaku a kukurice. Spolu s koreninami a chilli je toto jedlo plné chutí a textúr. Vegánske chilli s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a vlákniny vás udrží sýtych a spokojných po celé hodiny.
Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, ktorá obsahuje vysoké množstvo komplexných bielkovín, vlákniny (rozpustnej aj nerozpustnej), vitamínov a minerálov. Je tiež perfektným zdrojom všetkým esenciálnych aminokyselín a je skvelým doplnkom zdravej a vyváženej stravy. Jedlu dodáva špecifickú chuť a dobre zasýti. Pred varením je dobre ju prepláchnuť, aby sa odstránila jej jemne horká chuť.
Quinou varíme spolu so zeleninou a korením, vďaka čomu vstrebáva všetky chute jedla a dokonale ich spája. Tento výživný a zdravý obed vyzerá i vonia veľmi lákavo a verím, že zachutí celej rodine. Vôbec nemusíte byť vegán, aby ste si na tomto jedle pochutili. Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom je skvelé na obed alebo večeru počas náročných dní, kedy potrebujete telu dodať všetky potrebné živiny a ostať sýty na dlhšiu dobu. A to najmä, ak práve nemáte chuť na mäsité jedlá.
Jedlo môžete ozdobiť jalapenom, koriandrom, citrónom a podávať spolu s opečeným arabským chlebíkom, alebo aj bez prílohy. Odporúčam pridať aj trochu avokáda. Prajem vám dobrú chuť! :)
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 135 g suchej quinoi (odporúčam túto)
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 1/2 červenej papriky
- 1 malý sladký zemiak (batát) (100 g)
- 200 g uvarenej fazule
- 125 g mrazenej alebo konzervovanej kukurice
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 PL mletej papriky
- 1/4 ČL mletej rasce
- 2 ČL granulovaného cesnaku
- 1/2 ČL chilli korenia (alebo menej)
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru alebo vody
- 2 ČL citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- čerstvý koriander, plátky citrónu a jalapeno (na ozdobu)
Postup
- Do stredne veľkého hrnca pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a nakrájanú červenú papriku. Pražíme ich 5 minút na strednom ohni.
- Pridáme suchú quinou, sladký zemiak, fazuľu, kukuricu a korenie. Dobre premiešame a pridáme zeleninový vývar a paradajkový pretlak.
- Miešame, kým sa paradajkový pretlak nerozpustí.
- Dochutíme soľou a korením.
- Jedlo privedieme do varu, potom hrniec prikryjeme a necháme na miernom ohni variť asi 20 minút.
- Keď je quinoa hotová, odstavíme jedlo z ohňa a hrniec odkryjeme, aby sa prebytočná tekutina vyparovala. Ak máte radi redšie jedlá, môžete naopak pridať viac vývaru alebo vody.
- Pridáme citrónovú šťavu, prípadne dochutíme soľou a korením.
- Jedlo ozdobíme koriandrom a nakrájaným čerstvým jalapenom a podávame teplé.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 406 KCal | |
Sacharidy | 51 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bielkoviny | 17 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyVegánskeObedy a večereBez lepkuBez orechovSladké zemiakyZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereVegánske recepty so sladkými zemiakmiBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.