Pad kra prao je jedno z najpopulárnejších thajských jedál. Jeho názov znamená "pražené mäso s bazalkou” a je to jednoduchý a chutný recept, ktorý si pripravíte do pol hodiny. V tomto prípade, ako inak, než vo fit verzii.
Thajské stir-fry s bazalkou si získa všetkých nadšencov rýchlych exotických jedál. Hlavnou zložkou Pad kra prao je mäso, najčastejšie hovädzie alebo bravčové - my použijeme hovädzie mleté mäso. Klúčovou ingredienciou, ktorá dáva tomuto jedlu jeho charakteristickú chuť a arómu, je čerstvá thajská bazalka. Ak viete zohnať thajskú verziu bazalky, určite použite tú, ak nie, vystačíte si aj s klasickou bazalkou. Chute mäsa obalené v bazalke sa krásne dopĺňajú s aromatickou jazmínovou ryžou SOS.
Ak ešte doma nemáte zásobu sójovej, ustricovej a rybacej omáčky, určite odporúčam zaobstarať si ich, nielen kvôli tomuto receptu. Ak ste totiž fanúšikmi thajskej kuchyne, v zásobe sa vám zídu aj pri ďalších receptoch (na mojej stránke ich už nájdete niekoľko). Tieto omáčky jedlo úžasne dochutia a zoženiete vo všetkých väčších, ale aj menších supermarketoch - hľadajte v ázijskom kútiku.
Pad kra prao sa podáva s jazmínovou ryžou a volským okom.
Ingrediencie
250 g mletého hovädzieho mäsa (s nižším podielom tuku)
Ryžu prepláchneme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu, a potom ju v hrnci zalejeme s 250 ml vody.
Pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju pod pokrievkou na slabšom plameni domäkka (približne 15 minút). Po uvarení necháme ryžu odstáť pod pokrievkou 5-10 minút, aby sa zrnká mohli pekne oddeliť a absorbovať vodu.
Vo woku alebo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, mleté mäso a pražíme ho za stáleho miešania na silnom plameni približne 3 minúty, kým mäso nezbledne.
Potom pridáme všetky zvyšné suroviny okrem bazalky, párkrát premiešame, plameň stíšime a za častého miešania restujeme ešte 5 minút.
Potom pridáme bazalku v celku (nemusíme ju sekať), premiešame a mäso restujeme ešte približne 5 minút za občasného miešania.
Medzitým si na panvici pripravíme vajíčka na štýl volského oka. Panvicu odporúčam predom zľahka postriekať olejom.
Hotové mäso podávame s uvarenou ryžou a volským okom