Lahodný, bezlepkový a možno trocha nezvyčajný tapiokový puding s chia semienkami a kokosom. Pripraviť si ho môžete aj s proteínovým práškom a tým si prispôsobiť príchuť pudingu a navýšiť v ňom obsah bielkovín. Odporúčam tiež použiť kokosové mlieko, ktoré sa do tohto receptu perfektne hodí - keďže má tapioka neutrálnu chuť, výsledná chuť pudingu dosť závisí i od zvoleného mlieka.
Čo je to tapioka?
Tapioka je v podstate ľahký bezlepkový škrob s neutrálnou chuťou, ktorý sa vyrába z koreňa rastliny maniok (známa tiež ako yuca). Tapioku môžete kúpiť v podobe múky (dobrá na zahusťovanie omáčok alebo polievok) alebo v podobe tapiokových perličiek (vhodné najmä do pudingov, dezertov, ovocných pohárov).
Škrob je zložitý sacharid ktorého trávenie je postupné, a teda energia sa z nich uvoľňuje postupne. Tým pádom vás zasýti na dlhšiu dobu ako jednoduché sacharidy (ovocie, med, sladkosti..). Ich podiel v potrave by mal byť výrazne väčší ako podiel jednoduchých cukrov.
Tapioku nájdete v podobe múky a perličiek v niektorých bio potravinách a tiež v ázijských potravinách. Vyskúšajte tento zdravý, netradičný puding z tapioky. Vyzerá skvelo a posypaný ovocím určite osloví aj vaše deti :)
Ingrediencie
1/4 hrnčeka tapiokových perličiek
2 hrnčeky mlieka (kravské alebo rastlinné - výborné je kokosové)