Ak máte radi zeleninové a strukovinové jedlá, tento španielsky cícer so špenátom si isto obľúbite. Vyskúšajte ho samostatne, prípadne ako prílohu k mäsitým jedlám. Vynikajúca je tiež kombinácia španielskeho cíceru s bazalkovým pestom alebo pestom zo sušených paradajok. Mňam!
Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny a je ideálne zaradiť ho do svojho zdravého jedálnička na pravidelnej báze. Obohatí vám život vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny a nemenej poteší aj svojou bezlepkovou vlastnosťou celiatikov. Zdraviu prospešné účinky cíceru ocenia aj tehotné ženy. Na rozdiel od ostatných strukovín nespôsobuje nadúvanie, dobre zasýti a vďaka svojej jemnej orieškovej chuti sa hodí do rôznorodých jedál.
Špenát obsahuje množstvo živín vrátane vlákniny, vápnika a železa. Nezanedbateľnou výhodou je, že jeden hrnček surového špenátu nemá ani len desať kilokalórií. Pôsobí tiež ako prevencia proti rakovine, pretože obsahuje viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Vďaka obsahu betakaroténu a luteínu prospieva dokonca aj našim očiam.
Vyskúšajte túto nutrične hodnotnú kombináciu cíceru a špenátu v jednej miske. Jeho chuť si určite zamilujete ako na obed, tak i na večeru. Je nízkotučný, nízkokalorický a bohatý na vlákninu, čiže vhodný aj pri rôznych diétach a na chudnutie.