Pripravte si tento vynikajúci, zdravý špaldovo-orechový perník, ktorý je jednoduchý na prípravu a nenáročný na suroviny. Výborný ku káve, čaju, či len tak na zahryznutie. Rozplynie sa vám na jazyku :)
Tento domáci fit perník je výborný na dlhé, upršané víkendy, kedy ostávate ležať v deke s čajom v ruke. Pripravený ho máte raz-dva a vôňa orechov a perníkového korenia privodí do vášho domova pokojnú atmosféru Vianoc. Jednoducho ideálny na jesenné a zimné dni, navyše pomerne nízkokalorický. Nenájdete v ňom olej, iba zdravú dávku tuku z orechov. O dôvod viac vyskúšať ho.
Potrite ho zvrchu slivkovým, prípadne iným džemom a polejte horkou čokoládou. Vyrobte si takto vaše vlastné, domáce perníky. Nakrájajte ho na menšie časti, zabaľte do krabičky a vezmite si ho so sebou na desiatu do práce či školy. Tento jednoduchý recept na špaldový perník s orechami si zamilujete.
Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, E a sú bohaté na fosfor, draslík, horčík a omega 3 mastné kyseliny. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vlašské orechy podporujú správne fungovanie srdca a rovnováhu nervovej sústavy. Spomaľujú starnutie buniek, zmierňujú únavu a podporujú imunitný systém. Už jeden kúsok tohto perníka obsahuje až 10% ODD vitamínu E, železa a mangánu.
V miske si najskôr spolu rozmiešame všetky mokré suroviny a následne do nich vmiešame aj suché suroviny.
Vzniknuté cesto vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmermi približne 20x20cm) a koláč pečieme 35-40 minút pri 180 stupňoch do zlatista.
Po dopečení môžeme perník potrieť tenkou vrstvou džemu, poliať trochou roztopenej horkej čokolády a na záver posypať kokosom.