Máte doma zásobu ryže a neviete, čo si z nej pripraviť? Skúste pre zmenu tieto fantastické, pečené ryžovo-syrové fašírky, ktoré sú úplne jednoduché na prípravu. Tento recept s ryžou si zamilujete!
V tomto recepte hviezdia 3 ingrediencie - ryža, hrášok a mozzarella. Ako bonus som do nich v sezóne medvedieho cesnaku pridala aj ten, takže fašírky získali zaujímavý chuťový podtón. Pohrať sa však môžete s akýmikoľvek čerstvými bylinkami, v takom prípade odporúčam vmiešať do fašírok aj klasický cesnak.
Na fašírky odporúčam použiť lepivý druh ryže s vyšším obsahom škrobu, ako je napríklad ryža SOS Classic. Tú som pred varením ani nepreplachovala, aby sa cesto na fašírky pekne zlepilo dokopy.
S receptom na tieto fašírky z ryže sa dá krásne vyhrať - zamiešať do nich môžete aj iné suroviny, ktoré máte práve po ruke a zaexperimentovať s rôznymi zeleninami či bylinkami. Ja som fašírky pripravila ako bezmäsité, no môžete si do nich zamiešať aj kúsky mäsa či rýb a spotrebovať tak suroviny zo zásoby.
Ryžu zalejeme vodou (nepreplachujeme), osolíme a varíme do mäkka približne 15 minút.
Do uvarenej ryže vmiešame hrášok, nasekaný medvedí cesnak alebo iné bylinky, mozzarellu, roztlačené strúčiky cesnaku, vajce a nadrobno nasekanú cibuľu.
Ryžovú zmes dobre premiešame a tvoríme z nej 12 fašírok, o hrúbke cca 2 cm. Tie ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Fašírky pečieme 25 - 30 minút pri 180 stupňoch do zlatista, na režime horný + dolný ohrev.
Podávame samostatne, alebo s obľúbenou omáčkou - odporúčam jogurtovú.