Rýchly mug cake „škoricové hniezdo“ je mojím ďalším z najobľúbenejších receptov na mikrovlnkové koláčiky. Jednoduchý, hotový do 3 minút a chuťovo skvelý. Recept je bez lepku, bez mlieka a tiež bez vajec.
Kto by nemiloval tieto rýchle hrnčekové koláče, nazývané mug cakes? Neraz nás zachránia, keď na nás v uponáhľaných chvíľach zaútočí chuť na sladké. Tento recept na mug cake je dokonca bez lepku, pirpravený z mandľovej múky, no a osladíme si ho len lyžicou medu a do škoricovej posýpky použijeme lyžičku cukru. Použiť môžete trstinový alebo kokosový. Mandľovú múku môžete klasicky kúpiť, prípadne si ju vyrobiť rozmixovaním/pomletím mandlí najemno.
Recept dobre poslúži aj v prípade, že máte chuť na rýchle a ľahké, sladké raňajky. Vtedy ho môžete doplniť napríklad aj o trochu orechového masla a ovocia.
Tip: Pri hrnčekových koláčikoch používame pravidelné tvary hrnčekov, ktoré sú radšej širšie ako vyššie. Takto dosiahneme, že sa koláčik v hrnčeku rovnomerne upečie. Dbáme tiež na to, aby bol hrnček vhodný na použitie v mikrovlnke, nemal by mať teda kovové alebo pozlátené časti a mal by byť keramický, prípadne zhotovený z hrubého skla. Pre tých, ktorí si na koláčik radšej počkajú a nevyužijú tak pomoc mikrovlnnej rúry, odporúčam takýto koláčik piecť v ramekinoch pri 180 stupňoch po dobu zhruba 15 minút.
V hrnčeku (s objemom aspoň 400ml) si spolu zmiešame mandľovú múku, prášok do pečiva, mlieko, med a kokosový olej.
V menšej miske spolu rozmiešame škoricu a hnedý cukor.
Škoricovou zmesou posypeme vrch cesta a opatrne ju vmiešame do cesta pomocou noža. Vytvoríme tak „škoricový vír“.
Hrnček dáme do mikrovlnnej rúry a koláčik pečieme 1 a pol minúty pri najvyššej teplote. Ja som ho piekla [v tejto mikrovlnnej rúre](https://go.fitcipes.com/miele_mikrovlnnarura) pri výkone 900W.
Po dopečení dávame pozor, hrnček bude veľmi horúci!