Milovníci tekvice, zbystrite pozornosť. Mám tu pre vás ďalší vynikajúci recept z tekvice Hokkaido. Toto rýchle tekvicové soté s kari si vás získa svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Práve počas jesene vás príjemne zahreje a pohladí na duši. Podávať ho môžete ako vegánske hlavné jedlo, alebo ako prílohu k iným jedlám.
Tekvicové soté je nízkokalorické, samotná tekvica obsahuje na 100 g len okolo 14 kcal. Z 90% je totiž tekvica zložená z vody. Aby však naše telo vstrebalo dostatok vitamínu A z tekvice, je potrebné skombinovať ju s tukom. Vystačíte si aj s lyžicou olivového oleja, ak však tukom nepotrebujete šetriť, pridajte pokojne aj za dve lyžice. Nutričné hodnoty sú vypočítané s 1 lyžicou olivového oleja. Na restovanie a dusenie mi v recepte skvele poslúžil olivový olej Borges Classic. Značka Borges oslavuje už 125 rokov!
Tekvicové jadierka po očistení tekvice isto nevyhadzujte, sú perfektným zdrojom zdravých tukov, omega 3 a 6 mastných kyselín a množstva mikronutrientov. Môžete ich osušiť a zľahka opražiť na troche olivového oleja do chrumkava.
Tekvicové soté môžeme podávať napríklad s kuskusom, quinoou alebo čerstvým pečivom. Prípadne sa soté hodí aj ako nízkokalorická príloha ku kuraciemu či hovädziemu mäsu alebo k rybe.