Osviežujúca raw limetkovo-avokádová torta je ľahká, jednoduchá, sladko-kyslastá nepečená torta pre všetkých, ktorí si chcú zamaškrtiť zdravo a chutne. Táto chutná a zdravá raw torta je dokonca vhodná aj pre vegánov, stačí len med nahradiť javorovým sirupom. Recept na túto tortu poteší aj celiatikov, pretože je úplne bez múky a lepku.
Avokádo sa zaraďuje medzi ovocie a jeho konzumácia sa odporúča každému, no najmä tínedžerom, anemikom, diabetikom a budúcim mamičkám (kedy sú nároky na príjem železa vyššie). Pozitívne sa hodnotí jeho obsah lecitínu a medi, ktorá je nevyhnutná na tvorbu červených krviniek. Obsahuje tiež veľa vitamínu B6, E, C, vlákniny, o 60 % viac draslíka ako banány, železo, magnézium a fosfor. Jeho konzumácia priaznivo ovplyvňuje výšku krvného tlaku, tráviacu a nervovú sústavu, prispieva k zdravej prostate, vyrovnáva hladinu cukru a pomáha udržiavať primeraný cholesterol v krvi. Má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči infekciám.
Oriešky, datle a kokos, ktoré tvoria základ cesta, sú skvelou alternatívou pre výživné a zdraviu prospešné zahnanie chutí na sladké, ktoré neohrozí vašu líniu. Zdravá limetkovo-avokádová torta sa hodí ako náhrada klasickej torty, kde kombináciou avokáda, banánov, limetky a orieškovo-datľového cesta získate prepojenie sviežich a sladkých tónov v jednom výnimočnom zákusku.
Oriešky, datle a kokos spolu rozmixujeme v mixéri.
Vzniknuté cesto zatlačíme do tortovej formy a odložíme do chladničky.
Mixér umyjeme a dáme do neho zvyšné ingrediencie na limetkovo-avokádovú penu – avokádo, banány, sladidlo, limetkovú šťavu a kôru a poriadne rozmixujeme.
Po domixovaní penu ochutnajte a pridajte buď viac limetkovej šťavy alebo sladidla podľa toho, či chcete tortu viac kyslú alebo sladkú.
Keď je pena podľa vašej chuti, vylejte ju na pripravené cesto.
Tortu umiestnite na noc alebo aspoň 8 hodín do chladničky.
Pred podávaním môžete tortu dozdobiť limetkou a kokosom.