Vychutnajte si toto pšeno v mlieku s arašidovým maslom a ovocím napríklad ako rýchle, sýte raňajky, ktoré stačí vytiahnuť z chladničky. Na prípravu navyše budete potrebovať iba 5 surovín. Ak vám teda doma postáva pšeno a neviete, čo chutné si z neho pripraviť, poďte skúsiť túto dobrotu.
Pšeno v mlieku si môžete samozrejme pripraviť aj s iným ovocím, ako sú figy, táto kombinácia sa mi však veľmi osvedčila, takže v sezóne ju odporúčam skúsiť. Okrem fíg bude vhodné akékoľvek bobuľovité ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle alebo jahody).
Ja som pšeno v mlieku sladila datlovým sirupom, no použiť môžete aj klasický med, javorový sirup alebo xylitol. Bez použitia medu získate recept vo vegánskej verzii. Ak vám neprekážajú kalórie a zdravé tuky navyše alebo sa snažíte nabrať na hmotnosti, pokojne si do pšena primiešajte viac arašidového masla pre extra krémovosť a ešte lahodnejšiu chuť.
Vďaka pšenu je tento recept tiež bez lepku. Ak vám však neprekáža lepok a pšenom práve doma nedisponujete, môžete si recept pripraviť s celozrnným kuskusom.
Nadýchané pšeno si môžete pripraviť aj v konvektomate - stačí ho zaliať 1,5 násobkom vody a piecť v pare 10 minút pri 100 stupňoch.
2 PL medu (alebo javorového či datľového sirupu či xylitolu) (odporúčam tento)
Postup
Pšeno poriadne prepláchneme pod vodou.
Prepláchnuté pšeno dáme do hrnca s 500 ml mlieka a varíme ho na miernom plameni do mäkka (približne 15 minút). Výsledné pšeno by malo byť krémové a nemalo by pohltiť úplne všetku tekutinu.
Do pšena následne vmiešame sladidlo a arašidové maslo.
Pšeno navrstvíme do pohárov spolu s figami (alebo iným ovocím).
Môžeme ho podávať ešte teplé, alebo ho uložiť do chladničky.