Tento pečený losos chutí v kombinácii s pšenom a tzatziki omáčkou perfektne. Každému milovníkovi rýb sa teraz budú zbiehať slinky.
Losos je sám o sebe jemná, na jazyku sa rozplývajúca ryba s vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín. Tieto mastné kyseliny sú nápomocné pre imunitný aj obehový systém a prispievajú k hormonálnej rovnováhe. Možno aj preto sa človek cíti po tomto jedle tak blažene :)
Recept na domáce tzatziki sa vám určite zíjde aj pri iných jedlách. Tzatziki je omáčka rovnako jednoduchá na prípravu a pripomenie vám tú fantastickú dovolenku v Grécku.
Vyskúšajte pripraviť si tohto lososa s pšenom ako zdravý obed či večeru pre celú rodinku. Bielkovinami nabitý obed zaručí nasýtenie na dlhé hodiny bez pocitu ťažkosti na žalúdku. Ak chcete, môžete k hotovému jedlu podávať aj šalát. Dobrú chuť!
Uhorku umyjeme a spolu so šupkou ju najemno nastrúhame.
Nastrúhanú uhorku premiestnime do sitka, osolíme a po 5 minútach ju precedíme tak, aby sme sa zbavili čo najviac vody.
Následne zmiešame precedenú uhorku s gréckym jogurtom, prelisovanými strúčikmi cesnaku, octom a na záver omáčku ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Hotovú omáčku zatiaľ odložíme do chladničky.
Do zapekacej misy poukladáme umyté filety z lososa, ktoré potrieme marinádou pripravenou zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, sójovej omáčky, horčice, soli a prelisovaných strúčikov cesnaku.
Takto pripraveného lososa pečieme 15-20 minút pri 200 stupňoch.
Pšeno prepláchneme a pridáme ho do vriaceho zeleninového vývaru.
Pšeno dusíme na miernom plameni zhruba 15 minút, kým nepohltí všetku vodu.
V prípade potreby ho ešte ku koncu dosolíme.
Nakoniec lososa servírujeme spolu s uvareným pšenom, tzatziki omáčkou a napríklad aj šalátom.