Naozaj výborné, jemné, čokoládové ovsené brownies s cviklou a cícerom bez múky, sladené medom. Tento zdravý dezert bude chutiť isto aj tým, ktorí nie sú zvyknutí na zdravé dezerty so zeleninou.
V tomto recepte na zdravé brownies nepoužijeme múku, nahradí ju cícer spolu s ovsenými vločkami. Vďaka nim dostaneme do tohto zákusku viac vlákniny, minerálov a tiež bielkovín. Červená repa sa zase postará o jeho vláčnosť. Ja som v recepte použila 1/2 väčšej cvikly a bolo to akurát, no ak máte radšej mäkšie koláče, môžete jej použiť viac a naopak. Pokojne skúste najprv nasledovať môj recept a nabudúce si môžete množstvo cvikly prispôsobiť podľa seba.
Brownies som pred pečením posypala aj kakovými bôbmi, použiť takisto môžete kúsky horkej čokolády. Pre vegánsku verziu stačí, ak nahradíte med javorovým sirupom a použijete mlieko rastlinného pôvodu.
Ak máte radi červenú repu v akejkoľvek podobe, určite tieto fit brownies vyskúšajte.
*Čím viac cvikly do koláča dáte, tým bude jemnejší a vláčnejší. Ak máte radšej pevnejšie koláče, použite radšej polovicu menšej cvikly. V takom prípade môžete brownie použiť aj ako korpus na tortu.
kakaové bôby/horká čokoláda na posypanie (voliteľné) (odporúčam tieto)
Postup
Ovsené vločky si v mixéri rozmixujeme spolu s práškom do pečiva, štipkou soli a kakaom na jemnú múčku.
Následne do mixéra pridáme roztopený olej, sladidlo, mlieko a opäť poriadne rozmixujeme.
Keď je cesto bez hrudiek, pridáme do neho cícer a uvarenú, nastrúhanú cviklu a rozmixujeme ho dohladka.
Hotové cesto vylejeme do nepriľnavej formy na pečenie (napr. na chlieb alebo 20x20cm), môžeme posypať kúskami horkej čokolády alebo kakaovými bôbmi a pečieme 25-35 minút pri 190 stupňoch.
Brownie vyberieme, keď bude zvrchu mierne hnedastý a na špáradle neostane nalepené cesto.
Hotový brownie necháme vychladnúť aspoň 15 minút a potom ho narežeme na menšie brownies.
Tento zdravý dezert bude chutiť isto aj tým, ktorí nie sú zvyknutí na zdravé dezerty!